Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Drukuj
 

Greckie potrawy są niezwykle proste w przygotowaniu i pełne aromatu. Sprawdź nasz przepis na avgolemono, czyli grecką zupę cytrynową i rozkoszuj się jej smakiem!

Składniki:

  • 6 szklanek bulionu,
  • 0,5 szklanki makaronu w kształcie ryżu,
  • 3 jajka,
  • 3 cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • listki bazylii.

Przygotowanie:

Zagotuj bulion i zmniejsz nieco ogień. Wrzuć makaron i gotuj przez kilka minut, według instrukcji na opakowaniu.

Ubij jajka i połącz je z sokiem z dwóch cytryn oraz łyżką stołową zimnej wody. Ucierając, powoli wlewaj do nich jedną, a potem drugą chochlę bulionu.

Następnie wlej do wywaru jajka, a zupę od razu zdejmij z ognia. Energicznie wszystko wymieszaj, uważając, aby jajka się nie ścięły (nie wolno ponownie zagotować zupy!). Dopraw wszystko do smaku solą i pieprzem.

Pozostałą cytrynę (najlepiej niewoskowaną) sparz wrzątkiem i osusz. Pokrój ją w dość grube plastry. Nałóż zupę do miseczek i udekoruj plastrami cytryny oraz listkami bazylii. Gotowe!

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Zupa meksykańska z chili
Przedstawiamy prosty i szybki przepis na rozgrzewającą zupę meksykańską...
Zupa dyniowa z cieciorką
Jesień powoli puka do naszych drzwi, a pogoda nas nie rozpieszcza. Pora więc...
Zupa kalafiorowo-ziemniaczana
Nie wiesz, co przygotować na obiad? Przedstawiamy prosty i szybki przepis...
Botwinka na wędzonych żeberkach
Sezon na botwinkę trwa! Przedstawiamy łatwy i szybki przepis na botwinkę...
Zupa z zielonego groszku z dodatkiem aromatycznych ziół
Przedstawiamy zupę pełną witamin! Nie tylko...

Kalendarz

Październik 2021
pon wt śr czw pt sob nie
« Wrz    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031