Chłodnik ogórkowy z awokado, rzodkiewką i fetą

Drukuj
 

Lato w pełni! Pora więc wykorzystać dary tej pory roku i cieszyć się ich smakiem! Klasyczny chłodnik w zupełnie nowym wydaniu, będzie doskonałą propozycją, która orzeźwi Cię w upalne dni. Wersja z ogórkiem, awokado, rzodkiewką i fetą to idealna propozycja obiadu. Ten szybki i pożywny posiłek pozwoli Ci poczuć letnią aurę. Sprawdź nasz przepis i zainspiruj się!

Składniki:

  • jogurt naturalny (500 ml),
  • ser feta (100 g),
  • ogórek zielony (150 g),
  • awokado (1 sztuka),
  • rzodkiewka (6 sztuk),
  • sok z cytryny (do smaku),
  • czosnek (0,5 ząbka),
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Obierz ogórki i pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Pokrój ser feta w kostkę, a awokado obierz, pokrój na cząstki i skrop sokiem z cytryny. Rzodkiewkę opłucz i pokrój w paseczki. Do miski wsyp pokrojone ogórki, rzodkiewki i czosnek. Następnie dodaj jogurt i wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Włóż do lodówki na 1 godzinę.

Wskazówka! Gotową zupę podawaj z kawałkami sera fety i z awokado.

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Zupa krem ze szpinaku
Szpinak w kuchni możemy wykorzystać na wiele sposobów. To doskonały składnik...
Chłodnik z botwinki…
Lato na dobre zagościło na naszych podwórkach. Chłodnik z botwinki idealnie...
Zupa krem ze świeżego, zielonego groszku…
Zupa krem ze świeżego, zielonego groszku to idealna...
Wielkanocny biały barszcz
Biały barszcz to druga, zaraz po żurku, świąteczna zupa bez której trudno...
Wielkanocne przysmaki… Żurek w chlebie z białą kiełbasą!
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami....

Kalendarz

Sierpień 2020
pon wt śr czw pt sob nie
« Lip    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31