Chłodnik z botwinki…

Drukuj
 

Lato na dobre zagościło na naszych podwórkach. Chłodnik z botwinki idealnie wpisze się w letnie menu. Sprawdź nasz przepis na tę zupę i rozkoszuj się smakiem wakacyjnej potrawy!

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 1 pęczek botwinki z kilkoma dużymi buraczkami,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 400 ml kefiru.

Przygotowanie:

Opłucz dokładnie botwinkę i odetnij korzonki. Buraczki obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Posiekaj drobno łodyżki, a liście pokrój na około 2-3 mm kawałki. Następnie zagotuj bulion warzywny i dodaj same pokrojone buraczki. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 5-7 minut. Po tym czasie dodaj łodyżki oraz liście i gotuj przez około 3 minuty. Dodaj sok z cytryny i ocet. Gotuj przez minutę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Ostudź wywar. Następnie do ostudzonego wywaru dodaj kefir i wymieszaj.

Wskazówka! Chłodnik z botwinki podawaj z jajkiem, ogórkiem bądź rzodkiewką.

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Zupa krem ze szpinaku
Szpinak w kuchni możemy wykorzystać na wiele sposobów. To doskonały składnik...
Chłodnik ogórkowy z awokado, rzodkiewką i fetą
Lato w pełni! Pora więc wykorzystać dary tej pory...
Zupa krem ze świeżego, zielonego groszku…
Zupa krem ze świeżego, zielonego groszku to idealna...
Wielkanocny biały barszcz
Biały barszcz to druga, zaraz po żurku, świąteczna zupa bez której trudno...
Wielkanocne przysmaki… Żurek w chlebie z białą kiełbasą!
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami....

Kalendarz

Sierpień 2020
pon wt śr czw pt sob nie
« Lip    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31