Chrupiące placki ziemniaczane z cebulką

Drukuj
 

Chrupiące placki ziemniaczane to powrót do smaków dzieciństwa. Podawane z jogurtem, śmietaną solą lub cukrem, smakują doskonale przez cały rok. Możemy również stworzyć bardziej wyrafinowane danie, dekorując placki wędzonym łososiem z serkiem, rybką bądź różnymi sosami.

Składniki:

– 0,5 kg ziemniaków
– 2 cebule
– 2 jajka
– 4 łyżki mąki
– 3-4 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i też ścieramy na drobniejszych oczkach. Przekładamy wszystko do misy – jeżeli soku jest za dużo (w zależności od jakości ziemniaków) delikatnie odlewamy go z miski. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mąkę i mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy masę, formując cienkie placki. Formujemy je delikatnie widelcem, by uzyskać chrupiące brzegi placków. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z jogurtem, śmietaną bądź innymi dodatkami.

Chrupiące placki ziemniaczane z cebulką

Smacznego!

1 komentarz

  1. […] z cukinii to doskonała alternatywa dla placków ziemniaczanych. Są lekkostrawne, a mają bardzo dużą zawartości związków odżywczych. Jeżeli zamiast mąki […]

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Kotlety ziemniaczane na różne sposoby…
Kotlety ziemniaczane to potrawa, która smakuje nie tylko...
Gnocchi z pieczarkami i serem żółtym
Doskonałym przykładem prostego i sycącego dania kuchni włoskiej...
Filet z dorsza w sosie maślano-cytrynowym
Intrygujące połączenie łagodnego dorsza, który wprost...
Empanadas – argentyńskie pierożki
Przypominające znane polskie pierogi, kryją w sobie jednak...
Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym
Prawdziwy włoski makaron w połączeniu z borowikami, prosto...

Kalendarz

Maj 2020
pon wt śr czw pt sob nie
« Kwi    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031