Cukinia faszerowana indykiem

Drukuj
 

Cukinia jest nieodłącznym elementem letniego menu. Przedstawiamy więc prosty i szybki przepis na cukinię faszerowaną indykiem. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jakie to łatwe!

Składniki:

  • cukinia (2 sztuki),
  • filet z indyka (200 g),
  • pieczarki (8 sztuk),
  • pomidory suszone (5 sztuk),
  • cebula szalotka (2 sztuki),
  • śmietana 12% (200 g),
  • 1 jajko,
  • starty parmezan (4 łyżki),
  • kiełki słonecznika (2 garści).

Przygotowanie:

Mięso pokrój w kostkę, a pieczarki w ósemki. Następnie pokrój suszone pomidory i posiekaj cebulę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż mięso, szalotkę i pieczarki. Dodaj suszone pomidory i wlej śmietanę. Całość zagotuj, a potem wystudź. Dodaj jajko i wymieszaj. Umyte i osuszone cukinie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż ich środki w taki sposób, aby powstały tzw. łódeczki. Następnie wypełnij je przygotowanym farszem, posyp serem i ułóż na blasze, wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piecz przez około 15 minut. Upieczone cukinie, posyp kiełkami słonecznika.

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Zapiekanka z dorsza i ziemniaków
Zastanawiasz się, co przygotować na obiad? Przedstawiamy prostą w...
Gnocchi zapiekane w mięsnym sosie
Domowe gnocchi, podawane w mięsnym sosie, to danie, które rozpływa...
Ravioli z sosem pomidorowym
Czy łatwo przyrządzić domowe ravioli? Podpowiadamy prosty przepis na ravioli...
Łosoś w cieście francuskim z pesto
Przedstawiamy szybki i bardzo prosty przepis na obiad bądź kolację....
Bakłażanowe wariacje
Przedstawiamy prosty przepis na zapiekankę z bakłażanem w roli głównej. Sprawdź...

Kalendarz

Kwiecień 2021
pon wt śr czw pt sob nie
« Mar    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930