Cukinia faszerowana indykiem

Drukuj
 

Cukinia jest nieodłącznym elementem letniego menu. Przedstawiamy więc prosty i szybki przepis na cukinię faszerowaną indykiem. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jakie to łatwe!

Składniki:

  • cukinia (2 sztuki),
  • filet z indyka (200 g),
  • pieczarki (8 sztuk),
  • pomidory suszone (5 sztuk),
  • cebula szalotka (2 sztuki),
  • śmietana 12% (200 g),
  • 1 jajko,
  • starty parmezan (4 łyżki),
  • kiełki słonecznika (2 garści).

Przygotowanie:

Mięso pokrój w kostkę, a pieczarki w ósemki. Następnie pokrój suszone pomidory i posiekaj cebulę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż mięso, szalotkę i pieczarki. Dodaj suszone pomidory i wlej śmietanę. Całość zagotuj, a potem wystudź. Dodaj jajko i wymieszaj. Umyte i osuszone cukinie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż ich środki w taki sposób, aby powstały tzw. łódeczki. Następnie wypełnij je przygotowanym farszem, posyp serem i ułóż na blasze, wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piecz przez około 15 minut. Upieczone cukinie, posyp kiełkami słonecznika.

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Proste chili sin carne z cukinią i z cieciorką…
Jeśli nie masz ochoty na mięso, polecamy prosty...
Kotlety ziemniaczane na różne sposoby…
Kotlety ziemniaczane to potrawa, która smakuje nie tylko...
Gnocchi z pieczarkami i serem żółtym
Doskonałym przykładem prostego i sycącego dania kuchni włoskiej...
Filet z dorsza w sosie maślano-cytrynowym
Intrygujące połączenie łagodnego dorsza, który wprost...
Empanadas – argentyńskie pierożki
Przypominające znane polskie pierogi, kryją w sobie jednak...

Kalendarz

Sierpień 2020
pon wt śr czw pt sob nie
« Lip    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31