Czekoladowa tarta na zimno z truskawkami i z pistacjami

Drukuj
 

Nie masz pomysłu na deser? Przedstawiamy przepis na pyszną czekoladową tartę na zimno z truskawkami i z pistacjami. Sprawdź, jak w szybki sposób przygotować ten letni deser i rozkoszuj się jego smakiem!

Składniki:

  • 180 g czekoladowych ciastek typu Oreo,
  • 70 g gorzkiej czekolady,
  • 30 g masła (+ łyżeczka masła do posmarowania formy).

Składniki do kremu:

  • 1/4 szklanki kakao,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 200 ml śmietanki (30%),
  • 100 g masła,
  • 200 g gorzkiej czekolady.

Dodatkowo:

  • 500 g truskawek,
  • 4 łyżki posiekanych pistacji.

Przygotowanie:

Posmaruj formę łyżeczką masła. Ciastka zmiksuj razem z roztopioną czekoladą i masłem. Powstałą masą wyłóż spód i boki formy. Uklep i mocno dociśnij.

W rondelku wymieszaj: kakao, cukier i 1/4 szklanki wody. Stopniowo wlewaj śmietankę i mieszaj, aż powstanie masa. Dodaj pokrojone masło i mieszając, zagotuj. Przelej do miski i dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj, aż ta się rozpuści.

Masę czekoladową wylej na spód. Ułóż na wierzchu oczyszczone i pokrojone truskawki. Posyp pistacjami i wstaw do lodówki. Gotowe!

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Panzanella, czyli włoska sałatka z chlebem
Przedstawiamy prosty przepis na włoską sałatkę z chlebem,...
Zupa dyniowa z pomarańczą
Przedstawiamy przepis na pyszną zupę dyniową z pomarańczą! W sezonie...
Miecznik z oliwkami i kaparami
Nie masz pomysłu na obiad? Przedstawiamy prosty i szybki przepis na zdrową...
Naleśniki bazyliowe z ricottą
Dobra oliwa, zioła i pomidory to podstawa włoskiej kuchni. Przedstawiamy...
Barszcz ukraiński z fasolą i kapustą
Gorąca i gęsta zupa stawia na nogi i z powodzeniem może zastąpić...

Kalendarz

Listopad 2021
pon wt śr czw pt sob nie
« Paź    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930