Dekoracyjne “Księżycowe lustro” ze stacją pogodową

Drukuj
 

Lustro w łazience jest nie tylko praktycznym elementem wyposażenia, które przydaje się przy codziennej toalecie, ale stanowi również mocny akcent dekoracyjny.

Bardzo często za sprawą lustra kształtowana jest przestrzeń i wizualny odbiór pomieszczenia. Dzięki temu niepozornemu elementowi wyposażenia naszej łazienki, do którego zazwyczaj nie przywiązujemy zbyt dużej uwagi możemy uzyskać niebanalny, innowacyjny wygląd całego wnętrza.

Lustro nie musi pozostawać już tylko nudnym, użytecznym elementem, będącym zazwyczaj prostokątem lub kwadratem może stać się dużym i ciekawym wyzwaniem zarówno dla projektanta jak i dla wykonawcy.

projekt: Agnieszka Waszkiewicz, realizacja: Grupa Concept 3d designers

W tym projekcie zostały połączone elementy funkcjonalne, tj.:

– sporych rozmiarów tradycyjne lustro łazienkowe (po wyłączeniu wszystkich funkcji);

– lustro do makijażu i zabiegów kosmetycznych z dodatkowym podświetleniem;

– stacja pogodowa, dzięki której przygotowując się do wyjścia otrzymujemy szczegółowe informacje o panującej na zewnątrz aurze;

– efekt głębi oraz poświata, dzięki którym włączanym oddzielnie uzyskujemy całkiem odmienny klimat całej łazienki, pozwalające również na delikatne, nastrojowe oświetlenie całodobowe;

– bezdotykowe sterowanie;

Najważniejszym założeniem projektu było spojrzenie na całość aranżacji pomieszczenia i idealne dopasowanie do pozostałych elementów wyposażenia. Koncepcja stylu w jakim będzie realizowane pomieszczenie narodziła się wraz z unikatową okładziną ścienną, jednak o bardzo wysokich parametrach wytrzymałościowych i wysokiej klasie ścieralności, dzięki którym została ona ułożona na podłodze. Podłoga sprawia wrażenie księżycowej struktury i zapoczątkowała “planetarne” elementy łazienki. Następnym elementem były drzwi wykonane na indywidualne zamówienie z motywem Księżyca w półkolu. Kształt lustra oraz lusterka powiększającego nawiązuje do motywu drzwi. Natomiast efekt głębi i poświata dodatkowo potęgują wrażenia planetarnych motywów tworząc spójną całość koncepcyjną, nadając wnętrzu tajemniczości. Włączając osobno poświatę, osobno efekt głębi, mamy możliwość operowania światłem, innymi kolorami i uzyskujemy przez to dwa odmienne klimaty wnętrza. W początkowej fazie powstawania projektu kształt efektu głębi miał być nieco inny, lecz w związku z dużą ilością zainstalowanych podzespołów sprawiało to trudności wykonawcze.

projekt: Agnieszka Waszkiewicz, realizacja: Grupa Concept 3d designers

Duże znaczenie miało dopracowanie nawet najdrobniejszych szczegółów projektu, alby lustro stanowiło integralną część z pozostałymi elementami, stąd nawet aluminiowa obudowa, miała być idealnie dopasowana do obudowy Geberitu (stelaż do wc), pochwytów (uchwyty drzwiowe) oraz innych metalowych detali znajdujących się w łazience.

Kolor efektu głębi, jak również kolor wyświetlacza stacji pogodowej miał być zgodny z kolorem pozostałych wyświetlaczy znajdujących się w łazience (panel sterowania wanny z hydromasażem, wyświetlacz parowej kabiny prysznicowej). Jednak kolor samego efektu głębi okazał się zbyt mało subtelny i wymagać będzie zastosowania urządzenia ściemniającego, zostanie wówczas dopasowany kolorystycznie do koloru drzwi.

Problematycznym okazało się znalezienie wykonawcy tak ciekawego, awangardowego projektu, wszyscy producenci luster odmawiali, argumentując odmowę brakiem możliwości technicznych wykonania projektu zbudowanego z tak wielu elementów. Z pomocą przyszła jedynie Grupa Concept 3d designers, która podjęła się realizacji.

Pierwszym krokiem było zaprojektowanie ramy. Rama musiała posiadać miejsce przeznaczone na efekt nieskończoności w kształcie półkola, stacje pogodową, podświetlenie lustra do makijażu oraz miejsce na niezbędne połączenia elektryczne. Do każdego z tych miejsc, musiał być ewentualny dostęp serwisowy. Aby można było wykonać projekt zgodnie z założeniami, niezbędny był odpowiedni dobór materiałów na ramę. Rama ze względu na kształt, musiała być jednocześnie lekka, solidna a najlepiej wykonana z jednego materiału w całości. Po wykonaniu i zaakceptowaniu projektu, przystąpiono do realizacji. Ramę w całości wykonano ręcznie. Rama posiada zawiesia umożliwiające montaż oraz dystanse tworzące przestrzeń niezbędną na podłączenie przewodu zasilającego znajdującego się za lustrem. Część półokrągła ramy została uzupełniona paskiem aluminiowym anodowanym nawiązującym do metalowych elementów wyposażenia łazienki.

Następnym krokiem było przygotowanie frontowej części. Lustro przednie to tak zwane lustro fenickie. Musiało ono jednocześnie spełniać rolę tradycyjnego lustra jak i służyć jako element umożliwiający wykonanie efektu głębi nieskończoności wraz z dobrze widocznym wyświetlaczem stacji pogodowej. Warunkiem prawidłowego doboru także było nie przedostanie się światła pochodzącego z podświetlenia lustra powiększającego na efekt nieskończoności oraz na stacje pogodową gdyż spowodowało by to fiasko całego projektu. Lustro fenickie było specjalnie dobrane pod względem skali przepuszczalności światła tak by światło pozostało tam gdzie ma być.

Do gotowego lustra fenickiego, należało zamocować lustro powiększające w kształcie półkola. Lustro według zaleceń, posiadać powinno średnicę 30cm. Z racji tej, że lustro powiększające o tych wymiarach nie jest dostępne na rynku, zlecono wykonanie na zamówienie. Podjęła się tego pewna firma z Krakowa, która wykonała lustro szklane z powiększeniem 5-krotnym. Każde lustro powiększające jest wypukłe więc wystąpił problem z montażem na płaskiej tafli. Problem rozwiązano a następnie przymocowano do frontowego lustra fenickiego. Do estetycznego wykończenia, użyto paska aluminium anodowanego (nawiązanie do paska aluminium znajdującego się po zewnętrznej części ramy).

Aby lustro powiększające było podświetlone, niezbędne było wykonanie piaskowania. Piaskowanie w kształcie odwróconej litery C o odpowiedniej szerokości, dała wymaganą ilość światła umożliwiającą zabiegi kosmetyczne. Do podświetlenia wykorzystano światło LED w kolorze białym neutralnym. Podświetlenie pobierające moc 7,6W załączane czujnikiem bezdotykowym znajdującym się w dolnej części lustra.

Efekt nieskończoności w to system luster które tworzą wielokrotne odbicie światła przypominające tunel. Do stworzenia tego niesamowitego efektu głębi w kształcie półkola, użyto taśmy LED w kolorze niebieskim. Efekt nieskończoności pobiera moc 9,6W załączany czujnikiem bezdotykowym znajdującym się w dolnej części lustra.

Warunkiem Pani projektant odnośnie stacji pogodowej było wyświetlanie zegara oraz informacji o temperaturze wraz z wilgotnością z minimum 3 stref a kolor wyświetlacza był niebieski. Z naszej strony jako wykonawcy, doszedł jeszcze jeden warunek, stacja pogodowa musi posiadać odpowiednie gabaryty aby można ją było zmieścić w zaplanowanej wcześniej przestrzeni. Wstępnie zlecono wykonanie stacji pogodowej na zamówienie lecz koszt takiego rozwiązania był zbyt wysoki i wstrzymało to dalsze prace.

projekt: Agnieszka Waszkiewicz, realizacja: Grupa Concept 3d designers

Z pomocą przyszła pewna firma, produkująca stacje pogodowe. Stacja pogodowa posiada wbudowany zegar sterowany radiowo, prognozę pogody z symbolami. Dane pomiarowe są zbierane z czterech stref przy pomocy nadajników bezprzewodowych. Całość przejrzyście widoczna na tafli szkła.

Uzupełnieniem całości było podświetlenie boczne biegnące wzdłuż prostego odcinka ramy. Oświetlenie to wykonane przy pomocy taśmy LED w kolorze białym ciepłym. Taśma pobiera moc 5.2W i pełni funkcje estetyczną jako poświata. Światło załączane czujnikiem bezdotykowym znajdującym się w dolnej części lustra.

Tak oryginalny i niespotykany projekt lustra wymusił zastosowanie także specjalnego systemu sterowania. Zastosowano trzy czujniki bezdotykowe, które reagują na zbliżenie dłoni. Czujniki ulokowano w dolnej części ramy oraz wykonano małe punkty na lustrze fenickim, informujące o miejscu zainstalowania czujnika. Dzięki temu na lustrze nie ma odbitych palców i przez to powierzchnia jest łatwa w utrzymaniu czystości. Czujniki są odpowiednio od siebie odseparowane aby nie załączyć jednocześnie sąsiedniego czujnika. Sensory umieszczone w taki sposób aby uniknąć także przypadkowego załączenia.

Podsumowując, całość była tak wykonana oraz wszystkie elementy tak dobrane aby obsługa była jak najprostsza oraz bezawaryjna. Zastosowane taśmy LED bazujące na wysokiej jakości diodach Epistar®, które cechuje jakość oraz długa żywotność. Zegar w stacji pogodowej przestawia się automatycznie. Informacja o słabych bateriach w czujnikach temperatury wyświetlana jest na wyświetlaczu. Ewentualna naprawa bądź wymiana każdego z zainstalowanych elementów w lustrze nie stanowi problemu gdyż w projekcie uwzględniono dojście serwisowe do każdego z nich. Pobór mocy załączonych wszystkich obwodów świetlnych wynosi 22,4W. Stacja pogodowa załączona stale pobiera moc 1,8W.

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Kalendarz

Październik 2018
pon wt śr czw pt sob nie
« Wrz    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031