Domowy chleb…

Drukuj
 

Domowy chleb kojarzy nam się z pobytem u babci i dziadka. W trudnych czasach warto jednak upiec go samemu. Przedstawiamy prosty przepis na domowy chleb. Sprawdź i rozkoszuj się smakiem świeżego pieczywa…

Składniki: 

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 10 dag drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 szklanki ciepłej wody,
  • 3 łyżki otrąb pszennych,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżka oleju lub oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka maku,
  • 1 jajko.

Przygotowanie:

Najpierw zrób rozczyn z ciepłej wody, łyżki mąki, cukru oraz drożdży. Miskę z rozczynem przykryj ściereczką i odstaw do momentu aż zacznie rosnąć. Kiedy zacznie rosnąć, wsyp do miski resztę mąki i soli. Wyrób ciasto aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj otręby i olej – dalej wyrabiaj. Tak gotowe ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia. Na wysmarowaną masłem lub olejem foremkę przełóż ciasto (z podanego przepisu otrzymasz dwa bochenki chleba). Posmaruj chleb jajkiem zmieszanym z wodą i posyp makiem.

Chleb piecz w nagrzanym piekarniku przez około 30/40 minut, w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Wskazówka! Podczas pieczenia przykryj chleb folią aluminiową, aby zbytnio się nie przypiekł.

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Pyszne wypieki. Chlebek bananowy z dodatkami…
Chlebek bananowy to przysmak amerykański. Ten słodki...
Kruche rogaliki z dżemem…
Lekko słodkie, z delikatną nutą kwaskowego dżemu… Takie rogaliki...
Śniadanie na słodko. Domowa chałka…
Domowa chałka urzeka smakiem, zapachem i wyglądem. Kojarzy...
Kilka pomysłów na zdrowe śniadanie
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dodaje energii...
Konfitura z dyni z ciastem drożdżowym
Proponujemy przepis na przepyszną konfiturę z dyni – bezapelacyjnej...

Kalendarz

Październik 2020
pon wt śr czw pt sob nie
« Wrz    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031