Dynia: królowa jesiennych smaków na talerzach

Drukuj
 

Niskokaloryczna, bogata w B-karoten, zawierająca potas, wapń, fosfor i witaminy z grupy B, a także kwas foliowy. Do tego wspomagająca odchudzanie i leczenie nadciśnienia. Taka właśnie jest dynia, królowa jesiennych smaków. Sprowadzona do Europy w XVI w. przez hiszpańskich żeglarzy, od wieków inspiruje kucharzy, którzy przygotowują z niej zupy, placki, kotlety, a nawet konfitury. Gotowana, pieczona czy na surowo, zawsze smakuje idealnie podana na talerzach z kolekcji Old Luxembourg od Villeroy & Boch. 

fot. Villeroy & Boch

Dzięki modzie na kuchnię sezonową, zapomniana nieco dynia w ostatnich latach wróciła do łask gotujących profesjonalistów i amatorów. Bez wątpienia przyczynił się do tego coraz częściej świętowany w Polsce Halloween, w którym dynia odgrywa bardzo istotną rolę. Jej obecność podczas wigilii wszystkich świętych (z ang. All Hallows’ Eve, którego skrótem jest właśnie Halloween) wiąże się nie tylko z irlandzką legendą o Jacku oszuście[1], ale również jest uzasadniona przyrodniczo. To właśnie jesienią dynie dojrzewają i można je wykorzystać na wiele sposobów.

fot. Villeroy & Boch

Dyniowe pyszności na porcelanie od Villeroy & Boch 

Old Luxembourg to jedna z najdłużej produkowanych serii porcelany Villeroy & Boch. Od czasu swojej premiery w 1768 niezmiennie cieszy się popularnością. Kremowobiałe naczynia o klasycznych kształtach i delikatnych kwiatowych zdobieniach tworzą kolekcję w rustykalnym stylu o ponadczasowym elegancji. Stworzona przez założyciela firmy Josepha Bocha urzeka swoim pięknem kolejne pokolenia miłośników piękna na stole. W skład zastawy Old Luxembourg wchodzą talerze płaskie, głębokie, miski, salaterki, filiżanki, kubki i wiele innych naczyń. Doskonale sprawdzą się one podczas jesiennej rodzinnej kolacji z dynią w roli głównej.

fot. Villeroy & Boch

Rozgrzewająca zupa dyniowa na zimne wieczory

A co można podać podczas tego posiłku? Na pewno wyśmienitą rozgrzewającą zupę dyniową z imbirem i mlekiem kokosowym według przepisu z serwisu kwestiasmaku.com.

Składniki na 4 porcje:

  • 800 g dyni (500 g po obraniu)
  • 250 g ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • 1 łyżka świeżego startego imbiru
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu jarzynowego

Przygotowanie:

1. Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę.

2. W garnku na oliwie lub oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię oraz ziemniaki, doprawić solą i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Dodać kurkumę, ostrą paprykę, curry i starty imbir.

3. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 15 minut do miękkości warzyw.

4. Zmiksować w blenderze z mlekiem kokosowym (zachować kilka łyżek do dekoracji).

Jedno jest pewne: niezależnie od tego, jakie dyniowe pyszności znajdą się w menu, wszystkie będą świetnie smakowały na zastawie Old Luxembourg. Ponadczasowa elegancja kolekcji podkreśli smak każdej potrawy i sprawi, że rodzinny posiłek stanie się prawdziwą ucztą smakową i wizualną.

Ps. [1] Jack oszust – według irlandzkiej legendy, Jack wiódł mało cnotliwie życie, wzbogacając się kosztem innych ludzi. Podobno udało mu się też oszukać samego diabła, który przysiągł, że nie zabierze jego grzesznej duszy. Z tego względu, Jack po śmierci nie został wpuszczony ani do nieba, ani do piekła. Zawieszony między światami, Jack błąkał się po ziemi w poszukiwaniu miejsca spoczynku, oświetlając sobie drogę żarzącym się kawałkiem węgla umieszczonym w rzepie. Gdy legenda wraz z irlandzkimi emigrantami przybyła do USA, rzepę zastąpiło rdzenne warzywo Ameryki, czyli dynia.


[1] Według irlandzkiej legendy, Jack wiódł mało cnotliwie życie, wzbogacając się kosztem innych ludzi. Podobno udało mu się też oszukać samego diabła, który przysiągł, że nie zabierze jego grzesznej duszy. Z tego względu, Jack po śmierci nie został wpuszczony ani do nieba, ani do piekła. Zawieszony między światami, Jack błąkał się po ziemi w poszukiwaniu miejsca spoczynku, oświetlając sobie drogę żarzącym się kawałkiem węgla umieszczonym w rzepie. Gdy legenda wraz z irlandzkimi emigrantami przybyła do USA, rzepę zastąpiło rdzenne warzywo Ameryki, czyli dynia.

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Przepisy



Dodaj zdjęcie

Ostatnio dodane

Te zlewozmywaki są prawdziwą ozdobą kuchni
Zlewozmywak to standardowy sprzęt każdej kuchni, nawet...
Jak wykorzystać miedź w aranżacji kuchni?
Rok 2017 w trendach wnętrzarskich upływa pod hasłem „miedź”...
Kompaktowy sprzęt kuchenny
Ilość sprzętów ułatwiających nam życie w kuchni rośnie z roku na rok....
Modne naczynia do nowoczesnej kuchni
Kolekcję zainspirowaną naturą wyróżnia piękny, oryginalny design...
Design w kropki: modne garnki do kuchni
Wykonane z różnych materiałów, w stonowanych bądź żywych...

Kalendarz

Kwiecień 2018
pon wt śr czw pt sob nie
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30