Dżem wiśniowo-czereśniowy

Czereśnie i wiśnie to pyszne owoce, które zachwycają słodko-cierpkim smakiem. Najpopularniejsze domowe przetwory z wiśni to: kompoty, dżemy i konfitury. Przestawiamy prosty przepis na dżem wiśniowo-czereśniowy, który w połączeniu ze słodką i świeżą bułką będzie idealnym pomysłem na szybkie śniadanie…

dzem wisniowo czeresniowy z cytrynowka

Składniki:

  • 500 g dojrzałych wiśni,
  • 500 g dojrzałych czereśni,
  • 300 g cukru,
  • 10 g suszonych kwiatów lipy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 200 ml wody.

Przygotowanie:

Wiśnie i czereśnie dokładnie umyj, osusz i wydryluj. Przełóż do garnka i zasyp cukrem. Wrzuć po cztery pestki wiśni i czereśni do garnka. Kwiaty lipy zalej wrzątkiem i odstaw na około godzinę. Następnie, gdy napar ostygnie, dokładnie go przefiltruj. Zalej nim owoce. Dobrze przykryj i odstaw na całą noc. Nazajutrz zagotuj owoce. Zbierz pianę z powierzchni i zmniejsz ogień. Gotuj przez około 2,5 godziny. Na koniec dodaj sok z cytryny i wyłów wszystkie pestki. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików. Pasteryzuj w piekarniku w temperaturze 130 stopni Celsjusza przez 30 minut. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply