Empanadas – argentyńskie pierożki

Drukuj
 

Empanada. Ten mały pierożek nadziewany przeróżnym farszem w zależności od regionu, to w Argentynie przysmak obowiązkowy! Przypominające znane polskie pierogi, kryją w sobie jednak zupełnie inny smak. Tajemnicą jest tutaj sposób ich przygotowania, a także pyszne nadzienie. Poczuj smak Ameryki Południowej i spróbuj naszej propozycji na argentyńskie empanadas z mięsem, warzywami i serem żółtym!

Składniki:

ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej
– ½ łyżeczki soli
– 1 jajko
– ½ szklanki zimnej wody
– 3 łyżki oleju

farsz:
– 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
– 150 g sera Gouda MSM Mońki
– 2 ząbki czosnku
– 1 duża cebula
– 1,5 dojrzałej czerwonej papryki
– płatki chili
– ½ natki pietruszki
– sól i pieprz do smaku
– olej do głębokiego smażenia
– pół szklanki wody

Wykonanie:

Składniki na ciasto wymieszać, stopniowo dodając wodę i wyrobić na jednolitą masę. Następnie rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykroić średniej wielkości kółka (najlepiej użyć spodu małej miseczki lub szklanki). Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju aż do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać mięso, doprawić solą, pieprzem i podlać wodą.  Po kilku minutach duszenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę i płatki chili. Na koniec dołączyć dwie łyżki masła, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia. Dodać ser starty na grubych oczkach, pokrojoną natkę pietruszki i wymieszać z zimnym farszem (zagnieść dłonią). Z gotowego farszu mięsnego uformować kulki w wielkości orzecha włoskiego, położyć na wykrojone krążki z ciasta i skleić brzegi. Gotowe pierogi wrzucić na rozgrzany, głęboki olej i smażyć do uzyskania jasnozłotego koloru. Wyjęte z garnka ułożyć na ręczniku papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Podawać z ulubionym sosem, np. czosnkowym, czy ostrym pomidorowym.

Empanadas - argentyńskie pierożki

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Cukinia faszerowana indykiem
Cukinia jest nieodłącznym elementem letniego menu. Przedstawiamy więc...
Proste chili sin carne z cukinią i z cieciorką…
Jeśli nie masz ochoty na mięso, polecamy prosty...
Kotlety ziemniaczane na różne sposoby…
Kotlety ziemniaczane to potrawa, która smakuje nie tylko...
Gnocchi z pieczarkami i serem żółtym
Doskonałym przykładem prostego i sycącego dania kuchni włoskiej...
Filet z dorsza w sosie maślano-cytrynowym
Intrygujące połączenie łagodnego dorsza, który wprost...

Kalendarz

Sierpień 2020
pon wt śr czw pt sob nie
« Lip    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31