Empanadas – argentyńskie pierożki

Drukuj
 

Empanada. Ten mały pierożek nadziewany przeróżnym farszem w zależności od regionu, to w Argentynie przysmak obowiązkowy! Przypominające znane polskie pierogi, kryją w sobie jednak zupełnie inny smak. Tajemnicą jest tutaj sposób ich przygotowania, a także pyszne nadzienie. Poczuj smak Ameryki Południowej i spróbuj naszej propozycji na argentyńskie empanadas z mięsem, warzywami i serem żółtym!

Składniki:

ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
- ½ szklanki zimnej wody
- 3 łyżki oleju

farsz:
- 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 150 g sera Gouda MSM Mońki
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1,5 dojrzałej czerwonej papryki
- płatki chili
- ½ natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- olej do głębokiego smażenia
- pół szklanki wody

Wykonanie:

Składniki na ciasto wymieszać, stopniowo dodając wodę i wyrobić na jednolitą masę. Następnie rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykroić średniej wielkości kółka (najlepiej użyć spodu małej miseczki lub szklanki). Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju aż do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać mięso, doprawić solą, pieprzem i podlać wodą.  Po kilku minutach duszenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę i płatki chili. Na koniec dołączyć dwie łyżki masła, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia. Dodać ser starty na grubych oczkach, pokrojoną natkę pietruszki i wymieszać z zimnym farszem (zagnieść dłonią). Z gotowego farszu mięsnego uformować kulki w wielkości orzecha włoskiego, położyć na wykrojone krążki z ciasta i skleić brzegi. Gotowe pierogi wrzucić na rozgrzany, głęboki olej i smażyć do uzyskania jasnozłotego koloru. Wyjęte z garnka ułożyć na ręczniku papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Podawać z ulubionym sosem, np. czosnkowym, czy ostrym pomidorowym.

Empanadas - argentyńskie pierożki

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Gnocchi z pieczarkami i serem żółtym
Doskonałym przykładem prostego i sycącego dania kuchni włoskiej...
Ser żółty marynowany w ziołach
Ser żółty można nasycić bogatym smakiem dzięki zanurzeniu drobnych...
Sałatka arbuzowa z miętowym dressingiem i bagietką
Na szybki, letni lunch świetną propozycją będzie...
Tarta z boczkiem i orzechami w karmelu
Zjawisko zestawiania ze sobą pozornie kontrastujących smaków...

Kalendarz

Listopad 2017
pon wt śr czw pt sob nie
« paź    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930