Gazpacho… Przepis na hiszpański chłodnik

Drukuj
 

Gazpacho to słynna hiszpańska zupa, podawana na zimno, idealna na upały! Sprawdź, jak w łatwy i w szybki sposób ją przygotować i rozkoszuj się jej intensywnym smakiem!

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów,
  • mała cebula,
  • 2 czerwone papryki,
  • 0,5 dużego ogórka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka białego octu winnego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta cukru,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Umyj wszystkie warzywa, zdejmij z pomidorów skórkę i pokrój w większą kostkę. Z papryk usuń nasiona i pokrój na cząstki. Ogórka i cebulę natomiast obierz i pokrój na cienkie plastry. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie warzywa wrzuć do miski, zmiksuj blenderem na gładką masę i dopraw do smaku octem winnym, oliwą z oliwek, solą, pieprzem i cukrem. Gotową zupę włóż do lodówki. Wyjmij po godzinie. Podawaj ze świeżym chlebem.

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Zupa krem ze szpinaku
Szpinak w kuchni możemy wykorzystać na wiele sposobów. To doskonały składnik...
Chłodnik ogórkowy z awokado, rzodkiewką i fetą
Lato w pełni! Pora więc wykorzystać dary tej pory...
Chłodnik z botwinki…
Lato na dobre zagościło na naszych podwórkach. Chłodnik z botwinki idealnie...
Zupa krem ze świeżego, zielonego groszku…
Zupa krem ze świeżego, zielonego groszku to idealna...
Wielkanocny biały barszcz
Biały barszcz to druga, zaraz po żurku, świąteczna zupa bez której trudno...

Kalendarz

Wrzesień 2020
pon wt śr czw pt sob nie
« Sie    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930