Gazpacho… Przepis na hiszpański chłodnik

Drukuj
 

Gazpacho to słynna hiszpańska zupa, podawana na zimno, idealna na upały! Sprawdź, jak w łatwy i w szybki sposób ją przygotować i rozkoszuj się jej intensywnym smakiem!

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów,
  • mała cebula,
  • 2 czerwone papryki,
  • 0,5 dużego ogórka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka białego octu winnego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta cukru,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Umyj wszystkie warzywa, zdejmij z pomidorów skórkę i pokrój w większą kostkę. Z papryk usuń nasiona i pokrój na cząstki. Ogórka i cebulę natomiast obierz i pokrój na cienkie plastry. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie warzywa wrzuć do miski, zmiksuj blenderem na gładką masę i dopraw do smaku octem winnym, oliwą z oliwek, solą, pieprzem i cukrem. Gotową zupę włóż do lodówki. Wyjmij po godzinie. Podawaj ze świeżym chlebem.

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Jesienne smaki. Zupa krem z dyni
Za oknem coraz niższe temperatury… Jesienna aura zbliża się...
Zupa krem ze szpinaku
Szpinak w kuchni możemy wykorzystać na wiele sposobów. To doskonały składnik...
Chłodnik ogórkowy z awokado, rzodkiewką i fetą
Lato w pełni! Pora więc wykorzystać dary tej pory...
Chłodnik z botwinki…
Lato na dobre zagościło na naszych podwórkach. Chłodnik z botwinki idealnie...

Kalendarz

Listopad 2020
pon wt śr czw pt sob nie
« Wrz    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30