Idealne ciasto na naleśniki

Drukuj
 

Po wielu próbach i błędach udało mi się przygotować idealne ciasto na naleśniki. Po usmażeniu są delikatne, puszyste i doskonałe zarówno na słodko, jak i słono.

Składniki:

– 1,5 szklanki mleka

– 1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej

– 2 jajka

– 2 szklanki mąki pszennej

– szczypta soli

– masło do smażenia

Wykonanie:

Jajka ubijam wraz z solą, dodaje mleko i mąkę, mieszam dodając stopniowo wodę mineralną. Mąkę dobrze przesiać, by ciasto było bardziej puszyste. Wody dolewam tyle, by konsystencja ciasta była nie za rzadka i nie za gęsta, to znaczy ciasto powinno powoli spływać z łyżki.

Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, miskę  z ciastem odstawiam na pół godziny i dopiero po tym czasie smażę naleśniki na sklarowanym masełku (tłuszczu powinno być niewiele na patelni, najlepiej rozprowadzić je pędzelkiem).

Naleśniki podaję z serem i owocami, zalanymi jogurtem naturalnym (na słodko) lub ze szpinakiem, czosnkiem i mozzarellą (na słono) – to moje ulubione.

Ciasto na naleśniki

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Konfitura z dyni z ciastem drożdżowym
Proponujemy przepis na przepyszną konfiturę z dyni – bezapelacyjnej...
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Na nowy rok szkolny warto już teraz zastanowić się nad zaopatrzeniem...
Tortilla w trzech smakach
Smakowe tortille świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno –...
Strudel szpinakowo – serowy
Śniadanie to podstawa – najważniejszy posiłek i jednocześnie energia...
Kanapki z pastą pieczarkową i kolorową papryką
Ta kolorowa, aromatyczna pasta wspaniale sprawdzi się...

Kalendarz

Październik 2018
pon wt śr czw pt sob nie
« Wrz    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031