Idealne ciasto na naleśniki

Drukuj
 

Po wielu próbach i błędach udało mi się przygotować idealne ciasto na naleśniki. Po usmażeniu są delikatne, puszyste i doskonałe zarówno na słodko, jak i słono.

Składniki:

- 1,5 szklanki mleka

- 1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej

- 2 jajka

- 2 szklanki mąki pszennej

- szczypta soli

- masło do smażenia

Wykonanie:

Jajka ubijam wraz z solą, dodaje mleko i mąkę, mieszam dodając stopniowo wodę mineralną. Mąkę dobrze przesiać, by ciasto było bardziej puszyste. Wody dolewam tyle, by konsystencja ciasta była nie za rzadka i nie za gęsta, to znaczy ciasto powinno powoli spływać z łyżki.

Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, miskę  z ciastem odstawiam na pół godziny i dopiero po tym czasie smażę naleśniki na sklarowanym masełku (tłuszczu powinno być niewiele na patelni, najlepiej rozprowadzić je pędzelkiem).

Naleśniki podaję z serem i owocami, zalanymi jogurtem naturalnym (na słodko) lub ze szpinakiem, czosnkiem i mozzarellą (na słono) – to moje ulubione.

Ciasto na naleśniki

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Jogurtowy deser bananowy
W czasie długiego dnia pracy przychodzi taki moment, kiedy mamy ochotę na drobną...
Przepisy na słodkie drinki kawowe
Napoje kawowe za sprawą dobrze dobranych dodatków mogą z powodzeniem...
Rozgrzewający deser na jesienno-zimowe „spadki”
Druga połowa roku to okres spadków. Spadają liście,...
Pikantna zupa serowa z szynką i chili
Idealna na jesienno-zimową aurę zupa. Pikantne potrawy ostrym...
Gnocchi z pieczarkami i serem żółtym
Doskonałym przykładem prostego i sycącego dania kuchni włoskiej...

Kalendarz

Styczeń 2018
pon wt śr czw pt sob nie
« gru    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031