Jak marynować grzyby w occie?

Drukuj
 

Sezon na grzyby w pełni! Marynowane grzyby to najlepszy sposób, aby zachować je na dłużej i cieszyć się ich smakiem przez całą zimie. Jak marynować grzyby w occie? Oto szybki i prosty przepis na grzyby marynowane w occie…

Składniki:

  • 1 szklanka octu 10%,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 łyżki cukru,
  • 1 łyżki soli,
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka ziaren pieprzu.

Przygotowanie:

Do słoika dodaj 0,5 cebuli, 2-3 liście laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego, około 10 ziaren pieprzu. Następnie dodaj grzyby, a na ich wierzch dodaj drugą połówkę cebuli, pokrojoną w płatki. W osobnym garnku zagotuj szklankę octu i dwie szklanki wody, dodaj łyżkę soli i łyżkę cukru. Tak przygotowaną marynatą, zalej grzyby w słoiku. Zakręć słoik i pasteryzuj przez około 15 minut. Zostaw do ostygnięcia.

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Kalendarz

Listopad 2020
pon wt śr czw pt sob nie
« Wrz    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30