Jak nakryć stół zgodnie z zasadami savoir-vivre’u?

Drukuj
 

Przyjaciele, rodzina, kontrahenci – w trakcie karnawału możemy organizować przyjęcia dla różnego towarzystwa. Aby uniknąć niepotrzebnego stresu związanego z jego przygotowaniem, warto wcześniej zadać sobie kilka podstawowych pytań. Jak nakryć stół zgodnie z zasadami savoir-vivre’u? Jakie sztućce będą najlepiej pasować na konkretną okazję? I jak odpowiednio posługiwać się nimi podczas spotkania?

Firma Gerlach, producent artykułów kuchennych, przygotowała zbiór podstawowych zasad dotyczących posługiwania się sztućcami, które wzbogacą wiedzę i pozwolą każdemu cieszyć się dobrą zabawą.

Jedno z podstawowych założeń, związane z dekoracją stołu, zakłada, że sztućce znajdujące się na nim powinny pochodzić z jednego kompletu. Należy je ułożyć wokół talerza podstawowego według kolejności użycia. Dlatego właśnie widelec, którym spróbujemy przystawkę, zostanie ułożony najdalej, kolejne miejsce zajmie łyżka do zupy, a obok niej znajdzie się widelec do dania głównego. Przy rozkładaniu powinno się zachować odstęp między nimi, naczyniem i krawędzią stołu, wynoszący ok. 1 cm. Noże, zwrócone ostrzem w lewo, oraz łyżki zawsze należy ułożyć po prawej stronie, natomiast widelce – po lewej. Z kolei łyżeczki lub widelczyki do deseru powinny się znajdować w górnej części, za talerzem podstawowym, przy czym rączka  łyżeczki  zawsze skierowana jest w prawo, natomiast widelca – w lewo.

Posługując się sztućcami należy  stosować  kilka  zasad. Przede wszystkim trzeba pamiętać, że raz wzięte ze stołu, nie mogą ani opierać się o niego częściowo, ani powrócić na wcześniejsze miejsce. Jeśli posiłek zostanie chwilowo przerwany, można jedynie pozostawić je skrzyżowane na talerzu. W takiej sytuacji nóż zawsze jest zwrócony w lewą stronę, a na nim zostaje ułożony widelec. Robiąc przerwę podczas jedzenia zupy, łyżkę należy pozostawić w środku. Natomiast po skończeniu tego dania – ułożoną na naczyniu, będącym podstawką głębokiego talerza lub filiżanki, w której zostało ono zaserwowane. Koniec dania głównego z kolei można zasygnalizować, kładąc sztućce równolegle do siebie, trzonkami skierowanymi w prawą stronę tak, aby tworzyły z krawędzią stołu kąt 45 stopni. Łyżeczka do kawy lub herbaty zawsze pozostaje na spodku, nigdy zaś w filiżance lub opierając się o spodek.

Umiejętne posługiwanie się sztućcami ułatwia wzajemne porozumienie się z gospodarzem lub kelnerem, któremu w dyskretny sposób dajemy znać, jakie są nasze oczekiwania. Natomiast przy bardziej wyszukanym i złożonym menu zawsze wiadomo z czego skorzystać, bez konieczności podpatrywania, jak radzą sobie inni goście. Nieznajomość powyższych zasad prowadzi często do mało komfortowego samopoczucia w towarzystwie oraz niezręcznych sytuacji.

Propozycją perfekcyjnie odpowiadającą charakterowi każdego przyjęcia karnawałowego jest komplet sztućców Virga marki Gerlach, które są odzwierciedleniem nowoczesnego designu. Pasują zarówno do nowoczesnego jak i klasycznego wnętrza, dodają blasku każdej porcelanie i nigdy nie będą passé.

Sztućce zostały wykonane z najwyższej klasy stali nierdzewnej o grubości 6 mm. Cena kompletu składającego się z 24 sztuk, przeznaczonego dla 6 osób, to 599 zł.

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Modny ogród. Jakie rośliny wybrać na żywopłot?
Żywopłot to piękne i naturalne ogrodzenie domu....
Modne grzejniki retro: jak je odnowić i pomalować?
Żeberkowy grzejnik retro może być bardzo atrakcyjnym...
Majówka w ogrodzie! Meble i akcesoria ogrodowe
Weekend majowy to doskonała okazja do spędzenia czasu...
Słupki ogrodowe: modne oświetlenie posesji
Słupki ogrodowe to efektowne oświetlenie ogrodu. Pięknie...
Prasowanie bez ryzyka przypalenia
Philips Azur Elite to zaawansowane, inteligentne żelazko parowe zapewniające...

Kalendarz

Czerwiec 2018
pon wt śr czw pt sob nie
« Maj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930