Jak nakryć stół zgodnie z zasadami savoir-vivre’u?

Drukuj
 

Przyjaciele, rodzina, kontrahenci – w trakcie karnawału możemy organizować przyjęcia dla różnego towarzystwa. Aby uniknąć niepotrzebnego stresu związanego z jego przygotowaniem, warto wcześniej zadać sobie kilka podstawowych pytań. Jak nakryć stół zgodnie z zasadami savoir-vivre’u? Jakie sztućce będą najlepiej pasować na konkretną okazję? I jak odpowiednio posługiwać się nimi podczas spotkania?

Firma Gerlach, producent artykułów kuchennych, przygotowała zbiór podstawowych zasad dotyczących posługiwania się sztućcami, które wzbogacą wiedzę i pozwolą każdemu cieszyć się dobrą zabawą.

Jedno z podstawowych założeń, związane z dekoracją stołu, zakłada, że sztućce znajdujące się na nim powinny pochodzić z jednego kompletu. Należy je ułożyć wokół talerza podstawowego według kolejności użycia. Dlatego właśnie widelec, którym spróbujemy przystawkę, zostanie ułożony najdalej, kolejne miejsce zajmie łyżka do zupy, a obok niej znajdzie się widelec do dania głównego. Przy rozkładaniu powinno się zachować odstęp między nimi, naczyniem i krawędzią stołu, wynoszący ok. 1 cm. Noże, zwrócone ostrzem w lewo, oraz łyżki zawsze należy ułożyć po prawej stronie, natomiast widelce – po lewej. Z kolei łyżeczki lub widelczyki do deseru powinny się znajdować w górnej części, za talerzem podstawowym, przy czym rączka  łyżeczki  zawsze skierowana jest w prawo, natomiast widelca – w lewo.

Posługując się sztućcami należy  stosować  kilka  zasad. Przede wszystkim trzeba pamiętać, że raz wzięte ze stołu, nie mogą ani opierać się o niego częściowo, ani powrócić na wcześniejsze miejsce. Jeśli posiłek zostanie chwilowo przerwany, można jedynie pozostawić je skrzyżowane na talerzu. W takiej sytuacji nóż zawsze jest zwrócony w lewą stronę, a na nim zostaje ułożony widelec. Robiąc przerwę podczas jedzenia zupy, łyżkę należy pozostawić w środku. Natomiast po skończeniu tego dania – ułożoną na naczyniu, będącym podstawką głębokiego talerza lub filiżanki, w której zostało ono zaserwowane. Koniec dania głównego z kolei można zasygnalizować, kładąc sztućce równolegle do siebie, trzonkami skierowanymi w prawą stronę tak, aby tworzyły z krawędzią stołu kąt 45 stopni. Łyżeczka do kawy lub herbaty zawsze pozostaje na spodku, nigdy zaś w filiżance lub opierając się o spodek.

Umiejętne posługiwanie się sztućcami ułatwia wzajemne porozumienie się z gospodarzem lub kelnerem, któremu w dyskretny sposób dajemy znać, jakie są nasze oczekiwania. Natomiast przy bardziej wyszukanym i złożonym menu zawsze wiadomo z czego skorzystać, bez konieczności podpatrywania, jak radzą sobie inni goście. Nieznajomość powyższych zasad prowadzi często do mało komfortowego samopoczucia w towarzystwie oraz niezręcznych sytuacji.

Propozycją perfekcyjnie odpowiadającą charakterowi każdego przyjęcia karnawałowego jest komplet sztućców Virga marki Gerlach, które są odzwierciedleniem nowoczesnego designu. Pasują zarówno do nowoczesnego jak i klasycznego wnętrza, dodają blasku każdej porcelanie i nigdy nie będą passé.

Sztućce zostały wykonane z najwyższej klasy stali nierdzewnej o grubości 6 mm. Cena kompletu składającego się z 24 sztuk, przeznaczonego dla 6 osób, to 599 zł.

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Przyjęcie w ogrodzie na zakończenie lata
Koniec wakacji już blisko. Nie ma się jednak co smucić,...
Mały balkon: jak go urządzić?
Jak urządzić mały balkon? Na co zwrócić uwagę aranżując na nim...
Ogrodowe wanny SPA: luksusowy relaks w ogrodzie
Latem wypoczynek na świeżym powietrzu w ogrodzie nie...
Balkon i taras. Urządzamy letni salon
Balkon to dla wielu mieszkańców dodatkowa przestrzeń. Dziś...
Jak zaplanować i urządzić ogród na lata?
Zakładanie ogrodu, w którym domownicy chętnie spędzają...

Kalendarz

Październik 2018
pon wt śr czw pt sob nie
« Wrz    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031