Jesienna zupa serowa z pietruszką i grzankami

Drukuj
 

Pyszna zupa serowa, w połączeniu ze świeżą pietruszką i grzankami szybko rozgrzeje nawet najbardziej zziębnięty jesienną aurą organizm.

Składniki:

– 6 kromek chleba tostowego firmy Dan Cake,
– 1 litr bulionu drobiowego
– 300g serka topionego
– 100g chudego boczku
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– Świeża pietruszka
– Oliwa
– Łyżeczka kurkumy
– Sól, pieprz

Przygotowanie:

Siekamy cebulę, boczek kroimy na mniejsze kawałki i przeciskamy czosnek przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę, czosnek i boczek. W rondelku podgrzewamy przygotowany wcześniej bulion. Dodajemy do niego serki topione i powoli mieszamy. Gdy serki całkowicie się rozpuszczą dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek. Gotujemy jeszcze przez chwilę, a całość doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem.  Chleb kroimy na małe kostki, wykładamy na blachę i podpiekamy w piekarniku. Gdy zupa będzie gotowa nalewamy do miseczek, przystrajamy grzankami oraz listkami świeżej pietruszki.

Smacznego!

fot. Dan Cake

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Wielkanocny biały barszcz
Biały barszcz to druga, zaraz po żurku, świąteczna zupa bez której trudno...
Wielkanocne przysmaki… Żurek w chlebie z białą kiełbasą!
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami....
Zupa krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy…
Kremowa zupa z pieczonego kalafiora i ciecierzycy...
Zupa cebulowa… Idealny sposób na rozgrzanie!
Zima na dobre zagościła na naszych podwórkach....
Pyszny żurek w chlebie
Żurek (żur) to staropolskie danie, podawane najczęściej z jajkiem, gotowanym...

Kalendarz

Kwiecień 2020
pon wt śr czw pt sob nie
« Mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930