Kajmakowy mazurek wielkanocny…

Drukuj
 

Tradycyjny mazurek kajmakowy to obowiązkowy przysmak wielkanocny! Posypany migdałami i skórką pomarańczową, ze słodką masą brzmi smacznie. Przedstawiamy, jak go zrobić! Sprawdź i zasmakuj słodkości podczas świąt wielkanocnych!

Składniki do ciasta: 

  • 2 szklanki mąki krupczatki,
  • 1 kostka masła,
  • 2 żółtka,
  • 0,5 szklanki cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • szczypta soli.

Składniki do masy kajmakowej:

  • 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego,
  • 4 łyżki konfitury wiśniowej,
  • skórka pomarańczowa (do dekoracji),
  • obrane migdały (do dekoracji).

Przygotowanie ciasta:

Z podanych składników zagnieć ciasto i owiń je folią. Włóż do lodówki na 30 minut. Następnie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je i połóż na natłuszczoną formę. Włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Przygotowanie masy kajmakowej:

Puszkę skondensowanego mleka zalej w garnku zimną wodą. Gotuj ma małym ogniu przez 2/3 godziny.

Ciasto posmaruj wiśniową konfiturą, rozprowadź na niej masę kajmakową. Udekoruj skórką z pomarańczy i migdałami.

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Chłodnik z botwinki…
Lato na dobre zagościło na naszych podwórkach. Chłodnik z botwinki idealnie...
Zupa krem ze świeżego, zielonego groszku…
Zupa krem ze świeżego, zielonego groszku to idealna...
Lecznicza sałatka z nasturcji…
Nasturcja to nie tylko ozdobny kwiat… Jej liście i kwiaty...
Sposób na orzeźwienie: lemoniada z miętą i z imbirem!
Lemoniada przygotowana w domowym zaciszu, chłodzi...
Proste chili sin carne z cukinią i z cieciorką…
Jeśli nie masz ochoty na mięso, polecamy prosty...

Kalendarz

Lipiec 2020
pon wt śr czw pt sob nie
« Cze    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031