Keks serowo-paprykowy z sosem czosnkowym

keks2Temperatura na dworze spada, potrzebujemy więc większej dawki energii. Zamiast jednak zwiększać liczbę dostarczanych kalorii, lepiej sięgnąć po potrawy rozgrzewające organizm. Oto propozycja na takie danie.

Składniki:

– 1 czerwona papryka
– 100 g czarnych oliwek
– 200 g żółtego sera Gouda
– 200 g mąki pszennej
– 3 jajka
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 100 ml mleka
– 100 ml oliwy z oliwek
– kilka gałązek świeżej bazylii
– 2 łyżeczki ziół prowansalskich
– sos czosnkowy Tarsmak
– sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski i poddusić na odrobinie oliwy aż zmięknie. Oliwki przekroić na pół i dodać do papryki. Odstawić do wystygnięcia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać jajka, mleko, oliwę, zioła i sól, pieprz do smaku. Wszystko wymieszać energicznie łyżką. Do powstałego ciasta dodać pokrojony w średnią kostkę ser żółty i wymieszać. Do blaszki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia wlać część ciasta, na ciasto wyłożyć część papryki z oliwkami, następnie znów ciasto, potem paprykę z oliwkami i na końcu ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku około 45 minut. Keks wyciągamy z formy, gdy jeszcze jest ciepły. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno z sosem czosnkowym Tarsmak.

Smacznego!

keks

fot. Fotolia

Leave a Reply