Kibiny mazurskie (pierogi) z Kiełbasą białą surową

Drukuj
 

Kibiny to pyszne pierożki, które dziś prezentujemy z farszem z białej kiełbasy.

Składniki:

– mąka 500g
– masło 150g
– surowe żółtko i całe jajko
– gęsta kwaśna śmietana 18% ¾ szklanki
– sól ½ łyżeczki

Farsz:

– Kiełbasa biała surowa Gzella 500 g
– białko
– pieprz

Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, siekamy nożem na piasek. Następnie dodajemy sól, śmietanę, żółtko i zagniatamy ciasto. Owijamy je lnianą ściereczką lub folią i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Z Kiełbasy białej surowej zdejmujemy osłonkę, a mięso doprawiamy pieprzem i mieszamy z surowym białkiem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko, szklanką wykrawamy krążki. Napełniamy je mięsem, zlepiamy. Każdy pieróg smarujemy rozkłóconym jajkiem. Kibiny układamy na blasze zlepioną częścią do góry, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-40 minut.

Kibiny mazurskie (pierogi) z Kiełbasą białą surową

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Pierożki nadziewane dynią
Jesień nieodłącznie kojarzy nam się z dynią. Przedstawiamy więc prosty...
Medaliony drobiowe
Nie masz pomysłu na obiad? Przedstawiamy smaczny i szybki pomysł na drugie danie....
Knedle ze śliwkami. Jak je zrobić?
Pojawienie się śliwek w sprzedaży oznacza, że wielkimi krokami...
Cukinia faszerowana indykiem
Cukinia jest nieodłącznym elementem letniego menu. Przedstawiamy więc...
Proste chili sin carne z cukinią i z cieciorką…
Jeśli nie masz ochoty na mięso, polecamy prosty...

Kalendarz

Październik 2020
pon wt śr czw pt sob nie
« Wrz    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031