Kibiny mazurskie (pierogi) z Kiełbasą białą surową

Drukuj
 

Kibiny to pyszne pierożki, które dziś prezentujemy z farszem z białej kiełbasy.

Składniki:

– mąka 500g
– masło 150g
– surowe żółtko i całe jajko
– gęsta kwaśna śmietana 18% ¾ szklanki
– sól ½ łyżeczki

Farsz:

– Kiełbasa biała surowa Gzella 500 g
– białko
– pieprz

Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, siekamy nożem na piasek. Następnie dodajemy sól, śmietanę, żółtko i zagniatamy ciasto. Owijamy je lnianą ściereczką lub folią i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Z Kiełbasy białej surowej zdejmujemy osłonkę, a mięso doprawiamy pieprzem i mieszamy z surowym białkiem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko, szklanką wykrawamy krążki. Napełniamy je mięsem, zlepiamy. Każdy pieróg smarujemy rozkłóconym jajkiem. Kibiny układamy na blasze zlepioną częścią do góry, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-40 minut.

Kibiny mazurskie (pierogi) z Kiełbasą białą surową

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Gnocchi z pieczarkami i serem żółtym
Doskonałym przykładem prostego i sycącego dania kuchni włoskiej...
Filet z dorsza w sosie maślano-cytrynowym
Intrygujące połączenie łagodnego dorsza, który wprost...
Empanadas – argentyńskie pierożki
Przypominające znane polskie pierogi, kryją w sobie jednak...
Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym
Prawdziwy włoski makaron w połączeniu z borowikami, prosto...
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym w nowoczesnej odsłonie...

Kalendarz

Czerwiec 2019
pon wt śr czw pt sob nie
« Maj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930