Kokilki z szynką zapieczoną w crème brûlée

Drukuj
 

Inspiracją dla tej przystawki był słynny, francuski deser. Karmelizowany wierzch i cukrowa skorupka tym razem podana z szynką. Brzmi ciekawie? Sprawdź nasz przepis i zainspiruj się…

Składniki:

  • 20 dag szynki,
  • 400 ml gęstej śmietany,
  • 100 ml mleka,
  • 6 żółtek,
  • sol i pieprz,
  • 4 łyżeczki brązowego cukru.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 90 stopni Celsjusza. Pokrój szynkę (15 dag) i za pomocą miksera wymieszaj ze śmietaną. W osobnej miseczce ubij żółtka, a następnie dodaj do nich krem ze śmietany i szynki. Delikatnie wszystko wymieszaj, aby składniki dobrze ze sobą się połączyły. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Pozostałe 5 dag szynki pokrój w cienkie paseczki i odłóż na bok.

Krem przelej do kokilek. Na wierzchu ułóż paseczki szynki i wstaw do piekarnika na około 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmij ostrożnie kokilki i postaw w chłodnym miejscu. Na chwilę przed podaniem, każdą porcję posyp odrobiną brązowego cukru. Karmelizuj cukier specjalnym palnikiem lub pod rozgrzanym grillem. Gotowe!

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Pyszne świętowanie! Naleśnikowe roladki z łososiem i rukolą
Do sylwestrowej zabawy pozostało już...
Sylwestrowa pasta z bakłażana i krokiety ziemniaczane
Szukasz prostej i szybkiej przekąski na sylwestrowy...
Pierogi wigilijne
Święta już tuż, tuż. Poznaj przepis na wigilijne pierogi z farszem z kiszonej kapusty...
Świąteczny karp pieczony z grzybami
Karp to obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Podpowiadamy szybki...

Kalendarz

Styczeń 2021
pon wt śr czw pt sob nie
« Gru    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031