Konfitura z dyni z ciastem drożdżowym

Drukuj
 

Proponujemy przepis na przepyszną konfiturę z dyni – bezapelacyjnej królowej sezonu jesiennego. W połączeniu z puszystym ciastem drożdżowym z delikatną, chrupiącą kruszonką świetnie sprawdzi się jako śniadanie w klimacie małych, francuskich kawiarenek.

Składniki:

– 1 kg dyni
– 1 szklanka cukru
– 1 szklanka wody
– 1 łyżeczka cynamonu
– 2 gwiazdki anyżu
– 1 opakowanie ciasta drożdżowego z kruszonką (np. Dan Cake)

Przygotowanie:

Dynię obieramy, wykrawamy z niej miąższ i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka i zalewamy szklanką wody. Dodajemy gwiazdki anyżu. Gotujemy pod przykryciem aż dynia będzie bardzo miękka. Po ok 20 minutach gotowania wyciągamy anyż, dodajemy cukier oraz cynamon i całość blendujemy na jednolitą masę. Całość zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez ok. 40 minut, mieszając co kilka minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i przekładamy do słoiczków. Aby wydłużyć termin do spożycia konfitury słoiczki należy poddać pasteryzacji, zagotowując je. Podajemy ją jako element słodkiego śniadania w towarzystwie ciasta drożdżowego z kruszonką od Dan Cake.

Konfitura z dyni, fot. mat. pras. Dan Cake

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Ślimaczki z ciasta francuskiego
Na nowy rok szkolny warto już teraz zastanowić się nad zaopatrzeniem...
Tortilla w trzech smakach
Smakowe tortille świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno –...
Strudel szpinakowo – serowy
Śniadanie to podstawa – najważniejszy posiłek i jednocześnie energia...
Kanapki z pastą pieczarkową i kolorową papryką
Ta kolorowa, aromatyczna pasta wspaniale sprawdzi się...
Kanapki z pastą z kalafiora i zielonego ogórka
Kolorowe pasty warzywne sprawdzą się zarówno podczas...

Kalendarz

Listopad 2018
pon wt śr czw pt sob nie
« Paź    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930