Konfitura z pigwą, cynamonem i goździkami

Jesień to idealny czas, aby przygotować przetwory na zimę. Przedstawiamy prosty przepis na konfiturę z pigwą, cynamonem i goździkami. Sprawdź i rozkoszuj się jej wyjątkowym smakiem!

Depositphotos 172365144 S

Składniki:

  • 2 kg pigwy,
  • 1 kg cukru,
  • cytryna,
  • 130 ml wody,
  • 2 laski cynamonu,
  • 5 goździków.

Przygotowanie:

Pigwy umyj, obierz i przekrój na pół. Usuń gniazda nasienne (do garnka nie powinny wpaść żadne pestki, bo nadadzą konfiturze gorzkiego smaku), a owoce pokrój na małe kawałki. Wrzuć je do garnka, dodaj sok wyciśnięty z cytryny, wodę, cynamon i goździki. Gotuj na małym ogniu przez godzinę, raz na jakiś czas mieszając.

Następnie wsyp cukier (jeśli pigwa jest mało słodka, możesz dodać go trochę więcej) i znów gotuj przez około godzinę, mieszając i uważając, aby coraz gęstsza konfitura nie przypaliła się. Na koniec usuń goździki i cynamon.

Gorącą konfiturę przełóż do czystych, wyparzonych słoików. Szczelnie je zamknij i postaw do góry dnem. Konfiturę możesz też tradycyjnie zapasteryzować. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply