Konfitura z pigwą, cynamonem i goździkami

Drukuj
 

Jesień to idealny czas, aby przygotować przetwory na zimę. Przedstawiamy prosty przepis na konfiturę z pigwą, cynamonem i goździkami. Sprawdź i rozkoszuj się jej wyjątkowym smakiem!

Składniki:

  • 2 kg pigwy,
  • 1 kg cukru,
  • cytryna,
  • 130 ml wody,
  • 2 laski cynamonu,
  • 5 goździków.

Przygotowanie:

Pigwy umyj, obierz i przekrój na pół. Usuń gniazda nasienne (do garnka nie powinny wpaść żadne pestki, bo nadadzą konfiturze gorzkiego smaku), a owoce pokrój na małe kawałki. Wrzuć je do garnka, dodaj sok wyciśnięty z cytryny, wodę, cynamon i goździki. Gotuj na małym ogniu przez godzinę, raz na jakiś czas mieszając.

Następnie wsyp cukier (jeśli pigwa jest mało słodka, możesz dodać go trochę więcej) i znów gotuj przez około godzinę, mieszając i uważając, aby coraz gęstsza konfitura nie przypaliła się. Na koniec usuń goździki i cynamon.

Gorącą konfiturę przełóż do czystych, wyparzonych słoików. Szczelnie je zamknij i postaw do góry dnem. Konfiturę możesz też tradycyjnie zapasteryzować. Gotowe!

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Dżem wiśniowo-czereśniowy
Czereśnie i wiśnie to pyszne owoce, które zachwycają słodko-cierpkim...
Ice coffee, czyli mrożona kawa. Jak ją zrobić w domu?
Upały każdemu już dały się we znaki. Jak...
Pyszne wypieki. Chlebek bananowy z dodatkami…
Chlebek bananowy to przysmak amerykański. Ten słodki...
Kruche rogaliki z dżemem…
Lekko słodkie, z delikatną nutą kwaskowego dżemu… Takie rogaliki...
Śniadanie na słodko. Domowa chałka…
Domowa chałka urzeka smakiem, zapachem i wyglądem. Kojarzy...

Kalendarz

Październik 2021
pon wt śr czw pt sob nie
« Wrz    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031