Kotlety ziemniaczane na różne sposoby…

Drukuj
 

Kotlety ziemniaczane to potrawa, która smakuje nie tylko miłośnikom dań jarskich… Szczególnie jeśli w ich środku znajduje się jakiś farsz. Mięsny, rybny, warzywny lub grzybowy… Wybór należy do Ciebie! Jeśli jednak nie przepadasz za takimi dodatkami, możesz je smażyć bez dodatków, do smaku dodając jedynie śmietanę. Jak więc zrobić pyszne kotlety ziemniaczane? Sprawdź i przekonaj się sam. To proste!

Składniki:

  •  1 kg ziemniaków,
  •  1 cebula,
  •  1 łyżka stołowa mąki pszennej,
  •  4 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej,
  •  1 jajko,
  •  bułka tarta,
  •  olej do smażenia,
  •  sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie, odcedź je i ostudź. Następnie obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Smaż na oleju, do momentu aż się zeszkli. Poczekaj aż wystygnie. Wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do nich podsmażoną cebulę, całe jajko oraz oba rodzaje mąki. Wszystko wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Z gotowej masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawaj z wybranym przez Ciebie dodatkiem.

Smacznego!

 

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Gnocchi z pieczarkami i serem żółtym
Doskonałym przykładem prostego i sycącego dania kuchni włoskiej...
Filet z dorsza w sosie maślano-cytrynowym
Intrygujące połączenie łagodnego dorsza, który wprost...
Empanadas – argentyńskie pierożki
Przypominające znane polskie pierogi, kryją w sobie jednak...
Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym
Prawdziwy włoski makaron w połączeniu z borowikami, prosto...
Kibiny mazurskie (pierogi) z Kiełbasą białą surową
Kibiny to pyszne pierożki, które dziś prezentujemy...

Kalendarz

Marzec 2020
pon wt śr czw pt sob nie
« Lut    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031