Kremowy sos ze szparagów

Drukuj
 

Sezon na szparagi w pełni! To wyjątkowo smaczne warzywo zwojowało majowo-czerwcowe menu. Są one nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Ich smaczne, długie pędy zawierają mnóstwo witamin i niezbędnych minerałów. Znajdziemy w nich witaminę C i E, fosfor, wapń, kwas foliowy oraz błonnik. Szparagi pokochamy również za to, że są bardzo łatwe w przygotowaniu. Po odcięciu twardych końcówek białe szparagi należy delikatnie obrać, natomiast zielone wystarczy jedynie umyć.

Amatorów dań przygotowanych na bazie tego wyjątkowego warzywa stale przybywa. Nic w tym dziwnego – są niezwykle aromatyczne, a jednocześnie delikatne. I to właśnie z ich pomocą proponujemy przygotować apetyczny, aksamitny sos z dodatkiem serka topionego. Świetnie sprawdzi się on jako dodatek do białego mięsa, ryb czy warzyw przygotowywanych tradycyjnie lub na grillu!

Kremowy sos szparagowy

Składniki:

  • 1 pęczek świeżych białych szparagów
  • 300 ml śmietanki słodkiej 18%
  • 300 g serka topionego kremowego MSM Mońki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, tymianek do smaku
  • 1 łyżeczka soku z limonki

Wykonanie:

Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić parę minut na łyżce masła  i dodać do szparagów. Całość zalać śmietanką, dodać serek topiony i wszystko zmiksować blenderem, a następnie przecedzić przez sito. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Na koniec dodać sok z limonki, łyżkę masła i dokładnie wymieszać. Gdyby sos był za gęsty, można rozcieńczyć go odrobiną mleka lub wody.

Kremowy sos szparagowy, fot. 123rf

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Przepisy na słodkie drinki kawowe
Napoje kawowe za sprawą dobrze dobranych dodatków mogą z powodzeniem...
Rozgrzewający deser na jesienno-zimowe „spadki”
Druga połowa roku to okres spadków. Spadają liście,...
Pikantna zupa serowa z szynką i chili
Idealna na jesienno-zimową aurę zupa. Pikantne potrawy ostrym...
Gnocchi z pieczarkami i serem żółtym
Doskonałym przykładem prostego i sycącego dania kuchni włoskiej...
Ser żółty marynowany w ziołach
Ser żółty można nasycić bogatym smakiem dzięki zanurzeniu drobnych...

Kalendarz

Grudzień 2017
pon wt śr czw pt sob nie
« lis    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031