Kruche rogaliki z dżemem…

Drukuj
 

Lekko słodkie, z delikatną nutą kwaskowego dżemu… Takie rogaliki smakują najlepiej! Podpowiadamy prosty i szybki przepis na kruche rogaliki z dżemem.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła (pokrojonego na małe kawałki),
  • 2 żółtka,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • szczypta soli,
  • słoik dżemu,
  • cukier puder (do oprószenia rogalików).

Przygotowanie:

Mąkę przesiej do większej miski, dodaj masło, żółtka, cukier puder, śmietanę i sól. Zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki. Po godzinie wyciągnij ciasto i podziel je na 3 części. Każdą część rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na grubość 2 milimetrów. Używając talerza, wytnij z ciasta 8 kół. Każde koło posmaruj dżemem i zwiń ciasto od szerszej do węższej strony. Ułóż rogaliki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz przez około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po upieczeniu, pozostaw rogaliki do ostygnięcia. Następnie posyp je cukrem pudrem.

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Pyszne wypieki. Chlebek bananowy z dodatkami…
Chlebek bananowy to przysmak amerykański. Ten słodki...
Śniadanie na słodko. Domowa chałka…
Domowa chałka urzeka smakiem, zapachem i wyglądem. Kojarzy...
Domowy chleb…
Domowy chleb kojarzy nam się z pobytem u babci i dziadka. W trudnych czasach warto...
Kilka pomysłów na zdrowe śniadanie
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dodaje energii...
Konfitura z dyni z ciastem drożdżowym
Proponujemy przepis na przepyszną konfiturę z dyni – bezapelacyjnej...

Kalendarz

Październik 2020
pon wt śr czw pt sob nie
« Wrz    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031