Makaron z groszkiem i szpinakiem

Drukuj
 

Makaron z zielonym sosem warzywnym to alternatywa dla tradycyjnego bolognese. Bez dodatku mięsa stanowi doskonały, pełnowartościowy obiad.

Składniki:

– 150 g makaronu (np. typu gniazdko)
– 1 cebula
– garść świeżego szpinaku (może być też mrożony)
– 140 g mrożonego zielonego groszku
– 100 ml śmietany 18%
– 1 szklanka wody lub bulionu
– kilka listków natki pietruszki
– gałka muszkatołowa
– masło do smażenia
– sól
– pieprz

Wykonanie:

Na maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę. Szatkujemy drobno szpinak i dodajemy go do cebuli, podlewamy wodą lub bulionem, gotujemy aż cebula będzie miękka. Następnie dodajemy groszek, doprawiamy do smaku gałką, solą i pieprzem. Wlewamy śmietankę i ponownie zagotowujemy. Ugotowany al dente makaron łączymy z sosem i podajemy.

Makaron z groszkiem i szpinakiem

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Pierożki nadziewane dynią
Jesień nieodłącznie kojarzy nam się z dynią. Przedstawiamy więc prosty...
Medaliony drobiowe
Nie masz pomysłu na obiad? Przedstawiamy smaczny i szybki pomysł na drugie danie....
Knedle ze śliwkami. Jak je zrobić?
Pojawienie się śliwek w sprzedaży oznacza, że wielkimi krokami...
Cukinia faszerowana indykiem
Cukinia jest nieodłącznym elementem letniego menu. Przedstawiamy więc...
Proste chili sin carne z cukinią i z cieciorką…
Jeśli nie masz ochoty na mięso, polecamy prosty...

Kalendarz

Październik 2020
pon wt śr czw pt sob nie
« Wrz    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031