Makaron z groszkiem i szpinakiem

Drukuj
 

Makaron z zielonym sosem warzywnym to alternatywa dla tradycyjnego bolognese. Bez dodatku mięsa stanowi doskonały, pełnowartościowy obiad.

Składniki:

– 150 g makaronu (np. typu gniazdko)
– 1 cebula
– garść świeżego szpinaku (może być też mrożony)
– 140 g mrożonego zielonego groszku
– 100 ml śmietany 18%
– 1 szklanka wody lub bulionu
– kilka listków natki pietruszki
– gałka muszkatołowa
– masło do smażenia
– sól
– pieprz

Wykonanie:

Na maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę. Szatkujemy drobno szpinak i dodajemy go do cebuli, podlewamy wodą lub bulionem, gotujemy aż cebula będzie miękka. Następnie dodajemy groszek, doprawiamy do smaku gałką, solą i pieprzem. Wlewamy śmietankę i ponownie zagotowujemy. Ugotowany al dente makaron łączymy z sosem i podajemy.

Makaron z groszkiem i szpinakiem

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Gnocchi z pieczarkami i serem żółtym
Doskonałym przykładem prostego i sycącego dania kuchni włoskiej...
Filet z dorsza w sosie maślano-cytrynowym
Intrygujące połączenie łagodnego dorsza, który wprost...
Empanadas – argentyńskie pierożki
Przypominające znane polskie pierogi, kryją w sobie jednak...
Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym
Prawdziwy włoski makaron w połączeniu z borowikami, prosto...
Kibiny mazurskie (pierogi) z Kiełbasą białą surową
Kibiny to pyszne pierożki, które dziś prezentujemy...

Kalendarz

Październik 2018
pon wt śr czw pt sob nie
« Wrz    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031