Makaron z groszkiem i szpinakiem

Drukuj
 

Makaron z zielonym sosem warzywnym to alternatywa dla tradycyjnego bolognese. Bez dodatku mięsa stanowi doskonały, pełnowartościowy obiad.

Składniki:

- 150 g makaronu (np. typu gniazdko)
- 1 cebula
- garść świeżego szpinaku (może być też mrożony)
- 140 g mrożonego zielonego groszku
- 100 ml śmietany 18%
- 1 szklanka wody lub bulionu
- kilka listków natki pietruszki
- gałka muszkatołowa
- masło do smażenia
- sól
- pieprz

Wykonanie:

Na maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę. Szatkujemy drobno szpinak i dodajemy go do cebuli, podlewamy wodą lub bulionem, gotujemy aż cebula będzie miękka. Następnie dodajemy groszek, doprawiamy do smaku gałką, solą i pieprzem. Wlewamy śmietankę i ponownie zagotowujemy. Ugotowany al dente makaron łączymy z sosem i podajemy.

Makaron z groszkiem i szpinakiem

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Gnocchi z pieczarkami i serem żółtym
Doskonałym przykładem prostego i sycącego dania kuchni włoskiej...
Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym
Prawdziwy włoski makaron w połączeniu z borowikami, prosto...
Makaron z pesto bazyliowym
Makaron z pesto bazyliowym to prosty, szybki i smaczny pomysł na obiad. Pesto...
Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym
Spaghetti z pulpecikami to jedna z typowo włoskich potraw....
Królik w śmietanie na makaronowych wstążkach
Mięso z królika to produkt, który warto na stałe...

Kalendarz

Listopad 2017
pon wt śr czw pt sob nie
« paź    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930