Makaron z pesto bazyliowym

Drukuj
 

Makaron z pesto bazyliowym to prosty, szybki i smaczny pomysł na obiad. Pesto można kupić gotowe (sprawdzajmy etykiety, by było z jak najmniejszą ilością zbędnych dodatków) lub przygotować samemu. Tu przedstawiamy przepis na makaron z pesto własnej roboty.

Składniki:

– makaron (spaghetti bądź penne)
– spory pęczek świeżej bazylii
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki orzeszków piniowych
– ok. 10 dag sera parmezan
– oliwa z oliwek
– sól morska do smaku

Wykonanie:

Bazylię, czosnek, orzeszki rozdrabniamy w moździerzu na gładką masę, podlewamy oliwą z oliwek i dodajemy świeżo starty parmezan. Mieszamy. Makaron gotujemy al dente, przekładamy na głęboki talerz. Dodajemy kilka łyżek pesto, mieszamy i dekorujemy listkami bazylii. Zjadamy od razu po przygotowaniu.

Makaron z pesto bazyliowym

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Gnocchi z pieczarkami i serem żółtym
Doskonałym przykładem prostego i sycącego dania kuchni włoskiej...
Filet z dorsza w sosie maślano-cytrynowym
Intrygujące połączenie łagodnego dorsza, który wprost...
Empanadas – argentyńskie pierożki
Przypominające znane polskie pierogi, kryją w sobie jednak...
Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym
Prawdziwy włoski makaron w połączeniu z borowikami, prosto...
Kibiny mazurskie (pierogi) z Kiełbasą białą surową
Kibiny to pyszne pierożki, które dziś prezentujemy...

Kalendarz

Czerwiec 2018
pon wt śr czw pt sob nie
« Maj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930