Makaron z pesto bazyliowym

Drukuj
 

Makaron z pesto bazyliowym to prosty, szybki i smaczny pomysł na obiad. Pesto można kupić gotowe (sprawdzajmy etykiety, by było z jak najmniejszą ilością zbędnych dodatków) lub przygotować samemu. Tu przedstawiamy przepis na makaron z pesto własnej roboty.

Składniki:

- makaron (spaghetti bądź penne)
- spory pęczek świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- ok. 10 dag sera parmezan
- oliwa z oliwek
- sól morska do smaku

Wykonanie:

Bazylię, czosnek, orzeszki rozdrabniamy w moździerzu na gładką masę, podlewamy oliwą z oliwek i dodajemy świeżo starty parmezan. Mieszamy. Makaron gotujemy al dente, przekładamy na głęboki talerz. Dodajemy kilka łyżek pesto, mieszamy i dekorujemy listkami bazylii. Zjadamy od razu po przygotowaniu.

Makaron z pesto bazyliowym

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Gnocchi z pieczarkami i serem żółtym
Doskonałym przykładem prostego i sycącego dania kuchni włoskiej...
Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym
Prawdziwy włoski makaron w połączeniu z borowikami, prosto...
Makaron z groszkiem i szpinakiem
Makaron z zielonym sosem warzywnym to alternatywa dla tradycyjnego bolognese....
Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym
Spaghetti z pulpecikami to jedna z typowo włoskich potraw....
Królik w śmietanie na makaronowych wstążkach
Mięso z królika to produkt, który warto na stałe...

Kalendarz

Styczeń 2018
pon wt śr czw pt sob nie
« gru    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031