Makaron z zielonym pesto

Drukuj
 

Zielona bazylia kusi nie tylko aromatycznym zapachem, ale i smakiem. Przedstawiamy szybki i prosty przepis na makaron z zielonym pesto. Sprawdź i rozkoszuj się smakiem lata!

Składniki:

  • 300 g makaronu,
  • 3 garści bazylii (w doniczce),
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 80 ml oliwy z oliwek,
  • 30 g orzeszków piniowych,
  • 20 g tartego parmezanu,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią orzeszki piniowe. Podpraż je przez kilka minut, aż się zarumienią. Przełóż orzeszki do wysokiego naczynia, dodaj do nich oliwę z oliwek, bazylię, parmezan, czosnek, sok z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu. Następnie za pomocą blendera zmiksuj całość na gęsty sos. Jeśli sos będzie za gęsty, dodaj oliwę z oliwek, a jeśli będzie za rzadki, dodaj więcej parmezanu i bazylii. Ugotuj makaron al dente i podawaj z sosem.

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Zupa krem ze szpinaku
Szpinak w kuchni możemy wykorzystać na wiele sposobów. To doskonały składnik...
Cukinia faszerowana indykiem
Cukinia jest nieodłącznym elementem letniego menu. Przedstawiamy więc...
Kurczak tikka masala
Nie masz pomysłu na obiad? Przedstawiamy szybki i prosty sposób na kurczaka w indyjskim...
Chłodnik ogórkowy z awokado, rzodkiewką i fetą
Lato w pełni! Pora więc wykorzystać dary tej pory...
Chłodnik z botwinki…
Lato na dobre zagościło na naszych podwórkach. Chłodnik z botwinki idealnie...

Kalendarz

Sierpień 2020
pon wt śr czw pt sob nie
« Lip    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31