Makowiec

Drukuj
 

Masz ochotę na coś słodkiego? Przedstawiamy prosty i szybki przepis na makowiec. Sprawdź i zainspiruj się!

Składniki na ciasto:

  • 30 dag mąki,
  • 30 dag cukru pudru,
  • 25 dag margaryny,
  • 6 jajek,
  • 6 łyżek słodkiego mleka,
  • 1 mały proszek do pieczenia,
  • skórka z cytryny,
  • 1 cukier waniliowy.

Składniki na masę:

  • 35 dag maku,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 3 jajka,
  • bakalie,
  • olejek migdałowy.

Przygotowanie ciasta:

Margarynę utrzyj z cukrem. Dodawaj po jednym żółtku i ucieraj. Dodaj mąkę z proszkiem i mleko. Ubij pianę z białek i lekko wymieszaj z resztą.

Przygotowanie masy:

Sparz mak i zmiel go trzy razy w maszynce. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mak, olejek, bakalie i wymieszaj. Ubij pianę z białek i lekko wymieszaj z resztą.

Ciasto wlej do foremki. Następnie wyłóż na ciasto masę makową. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut.

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Tarta z kurkami i serem owczym
Jesień to doskonały czas, aby spróbować nowych przepisów. Sezon na...
Ciasto z bakaliami
Sezon jesienno-zimowy to doskonały czas na domowe wypieki. Przedstawiamy prosty przepis...
Szarlotka babuni
Jesień już na dobre zagościła na naszych podwórkach. Wykorzystaj więc dary tej...
Jak marynować grzyby w occie?
Sezon na grzyby w pełni! Marynowane grzyby to najlepszy sposób, aby zachować...
Makaron z grzybami w kremowym sosie z serem i oliwą truflową
Sezon na grzyby w pełni. Pora więc wykorzystać...

Kalendarz

Listopad 2020
pon wt śr czw pt sob nie
« Wrz    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30