Naleśniki bazyliowe z ricottą

Dobra oliwa, zioła i pomidory to podstawa włoskiej kuchni. Przedstawiamy prosty przepis na naleśniki bazyliowe z ricottą. Sprawdź i poczuj włoski smak w swoim domu!

Depositphotos 464990070 S

Składniki ciasta:

  • pęczek bazylii,
  • 200 ml mleka,
  • 150 ml wody,
  • 2 jajka,
  • 40 g rozpuszczonego masła,
  • 200 g mąki,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego.

Składniki farszu:

  • 200 g ricotty,
  • 0,5 pęczka bazylii,
  • 100 g suszonych pomidorów w oliwie,
  • 50 g migdałów,
  • sól,
  • 2 łyżeczki tartego parmezanu,
  • 2 pomidory.

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto: do miski przełóż listki z pęczka bazylii, mleko, wodę, rozpuszczone masło, jajka, szczyptę soli, cukier i mąkę. Wszystko zmiksuj.

Rozgrzej patelnię. Nalewaj chochelką porcje ciasta i smaż po około minucie z obu stron.

Przygotuj farsz: migdały i bazylię posiekaj. Przełóż do miski i wymieszaj z ricottą, solą oraz pokrojonymi, suszonymi pomidorami.

Rozsmaruj na naleśnikach farsz i złóż je na cztery. Podawaj ciepłe, z pokrojonymi pomidorami i posypane tartym parmezanem.

Depositphotos 464990184 S

Leave a Reply