Pełna smaków tarta z dynią, fetą i karmelizowaną cebulą

Drukuj
 

Jesień puka już do naszych drzwi, a długie, jesienne wieczory to doskonały czas na to, aby przygotować coś pysznego. Przedstawiamy prosty przepis na pełną smaków tartę z dynią, fetą i karmelizowaną cebulą z dodatkiem orzechów włoskich…

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 60 g zmielonych orzechów włoskich,
  • 150 g masła,
  • 1 jajko.

Składniki na farsz:

  • 800 g dyni,
  • 1 łyżka oliwy,
  • kilka listków szałwii,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru,
  • 150 g sera feta,
  • 2 jajka,
  • 200 ml śmietany kwaśnej,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

W misce rozmieszaj mąkę, sól i zmielone orzechy, dodaj zimne masło i wyrób w palcach na kruszonkę. Dodaj jajko i zagnieść ciasto – przełożyć do folii i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie upiecz dynię – najpierw pokrój ją w niedużą kostkę i ułóż na blasze do pieczenia, polej oliwą i lekko posól – wymieszaj i posyp posiekaną szałwią. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, i piecz przez około 15 minut. Następnie pokrój cebulę w cienkie prążki. Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Dodaj cebulę i smaż na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas przez około 30 minut, aż cebula zbrązowieje. Na koniec dodaj cukier, wymieszaj i smaż kolejne 2 minuty. Formę do pieczenia tarty wysmaruj lekko masłem i wyłóż ciastem. Następnie wstaw na 20 minut do zamrażarki. Po wyjęciu ponakuwaj ciasto widelcem, obłożyć folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piecz ciasto przez około 10 minut, zdejmij folię i piecz kolejne 5 minut. Na cieście rozłóż kawałki dyni, cebulę i fetę. Następnie w osobnej misce rozmieszaj jajka, dodaj śmietanę, pieprz i sól do smaku. Całość wymieszaj. Zalej masą tartę i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 30 minut. Gotowe!

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Grecka pizza, czyli chlebek pita zapiekany ze szpinakiem…
Poznaj ciekawy i prosty przepis na pizzę...
Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście…
Delektuj się pysznym daniem podanym na ciepło...
Pieczona biała kiełbasa na Wielkanoc!
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Dlatego polecamy Państwu...
Wielkanocne jajka w nowej odsłonie!
Jajka są nieodłącznym elementem Wielkanocy. Podawane najczęściej...
Pierożki faszerowane kurczakiem, kurkami i dynią
Gotując zawsze warto sięgać po sezonowe składniki,...

Kalendarz

Wrzesień 2020
pon wt śr czw pt sob nie
« Sie    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930