Pierogi wigilijne

Drukuj
 

Święta już tuż, tuż. Poznaj przepis na wigilijne pierogi z farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów!

Składniki:

  • 1 kg mąki pszenny,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki oleju,
  • 0,5 kg kiszonej kapusty,
  • 100 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 sztuki ziela angielskiego,
  • sólo i pieprz.

Przygotowanie:

Grzyby dokładnie opłucz i namocz w wodzie przez kilka godzin, po czym odsącz i drobno pokrój. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na łyżce oleju. Kapustę drobno posiekaj, przełóż do garnka, dodaj grzyby i cebulę. Następnie wlej wodę, w której moczyły się grzyby, i uzupełnij taką ilością wody, by przykryła wszystkie składniki. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotuj przez około 60 minut, następnie odcedź z nadmiaru wody i poczekaj aż całość przestygnie.

Zagnieć ciasto – połącz mąkę, jajko i masło z dwoma łyżkami oleju. Dolewając stopniowo około 1,5 szklanki bardzo gorącej wody, wyrób ciasto, aż stanie się elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 1-2 mm, wytnij szklanką kółka, na każde kółko nałóż łyżeczkę farszu i sklej brzegi, formując pierogi. Wkładaj je partiami do gotującej się wody. Gdy wypłyną na wierzch, wyjmij je łyżką cedzakową na półmisek. Gotowe!

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Kalendarz

Styczeń 2021
pon wt śr czw pt sob nie
« Gru    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031