Pierożki faszerowane kurczakiem, kurkami i dynią

Drukuj
 

Gotując zawsze warto sięgać po sezonowe składniki, które wzbogacą smak przygotowywanych przez nas potraw.

Szef kuchni, Konrad Birek, proponuje autorski przepis na Pierożki faszerowane Kurczakiem Zagrodowym z kurkami i kremowym puree z dyni:

Składniki dla 4 osób:

  • 150 g mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju, szczypta soli, ciepła woda
  • 2 uda z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia bez skóry i kości
  • ½ cebuli pokrojonej w kostkę
  • 80 g świeżych, małych kurek
  • 100 g obranej i pokrojonej w paseczki włoszczyzny
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 mały pęczek posiekanej świeżej kolendry
  • 100 ml bulionu z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
  • Oliwa z oliwek do smażenia
  • Sól, gałka muszkatołowa, kardamon mielony do smaku
  • 300 g świeżej dyni pokrojonej w kostkę
  • ½ słodkiej cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml mleka kokosowego
  • Sól, pieprz Cayenne, kmin rzymski, imbir mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Przygotować farsz: oczyszczone i pokrojone w drobne paski mięso z Kurczaka Zagrodowego udusić z cebulą, kurkami i warzywami w trakcie podlewając bulionem. Na końcu dodać posiekaną kolendrę, doprawić do smaku i wystudzić. Farsz zmielić w maszynce na grubych oczkach (można również zostawić nie mielony). Przygotować ciasto: do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, aby osiągnąć jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Zagnieść i odstawić na chwilę. Po rozwałkowaniu wykroić z ciasta koła używając szklanki. Następnie ułożyć na nich małe porcje farszu i zlepić brzegi. Gotowe pierogi gotować 5 minut we wrzącej i osolonej wodzie, a następnie obsmażyć na patelni na złoty kolor. W rondelku, na oliwie połączonej z 1 łyżką masła obsmażyć dynię z cebulą. Następnie wlać mleko kokosowe i gotować aż dynia będzie miękka. Całość zmiksować blenderem, doprawić do smaku, przetrzeć przez sito i dodać pozostałe masło. Pierogi ułożyć na gorącym, kremowym puree i udekorować ulubionymi kiełkami.

Pierożki faszerowane Kurczakiem Zagrodowym z kurkami i kremowym puree z dyni

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Grillowane papryki z pikantnym farszem
Wiosenna pogoda to wyśmienity moment na to, by oficjalnie rozpocząć...
Tartaletki z serem, szynką i piklami
Posiłek na świeżym powietrzu smakuje znacznie lepiej niż ten...
Grecka spanakopita ze szpinakiem i aldamerem
Danie to możemy przygotować na kilka sposobów: z ciasta...
Wielkanocna babka ziemniaczana
Na Podlasiu królową wielkanocnych potraw jest babka w wersji wytrawnej,...
Walentynkowy afrodyzjak: mule w sosie pomidorowym
Możliwości dotarcia do serca ukochanej osoby jest...

Kalendarz

Listopad 2018
pon wt śr czw pt sob nie
« Paź    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930