Idealna na jesienno-zimową aurę zupa. Pikantne potrawy ostrym smakiem przegnają wrażenie chłodu, a na dodatek pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie. Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
- 150 g szynki konserwowej
- 300 g serka topionego kremowego MSM Mońki
- 300 ml słodkiej śmietanki 18%
- 1 łyżeczka masła
- 3 średnie pomidory
- 1/4 łyżeczki płatków chili do smaku
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- orzechy włoskie łuskane
Wykonanie:
Szynkę pokroić w drobną, półcentymetrową kostkę i lekko podsmażyć na maśle. Całość przełożyć do rondelka. Dodać serek, śmietankę oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, chilli i odrobiną soli. Doprowadzić do wrzenia często mieszając. Przełożyć do miseczek i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Zupa serowa z szynką i chili, fot. MSM Mońki (4).jpg
Smacznego!