Pikantna zupa serowa z szynką i chili

Drukuj
 

Idealna na jesienno-zimową aurę zupa. Pikantne potrawy ostrym smakiem przegnają wrażenie chłodu, a na dodatek pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie. Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • 150 g szynki konserwowej
  • 300 g serka topionego kremowego MSM Mońki
  • 300 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 średnie pomidory
  • 1/4 łyżeczki płatków chili do smaku
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • orzechy włoskie łuskane

Wykonanie:

Szynkę pokroić w drobną, półcentymetrową kostkę i lekko podsmażyć na maśle. Całość przełożyć do rondelka. Dodać serek, śmietankę oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, chilli i odrobiną soli. Doprowadzić do wrzenia często mieszając. Przełożyć do miseczek i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Zupa serowa z szynką i chili, fot. MSM Mońki (4).jpg

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Jesienne smaki. Zupa krem z dyni
Za oknem coraz niższe temperatury… Jesienna aura zbliża się...
Gazpacho… Przepis na hiszpański chłodnik
Gazpacho to słynna hiszpańska zupa, podawana na zimno,...
Zupa krem ze szpinaku
Szpinak w kuchni możemy wykorzystać na wiele sposobów. To doskonały składnik...
Chłodnik ogórkowy z awokado, rzodkiewką i fetą
Lato w pełni! Pora więc wykorzystać dary tej pory...

Kalendarz

Październik 2020
pon wt śr czw pt sob nie
« Wrz    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031