Placki z cukinii

Drukuj
 

Placki z cukinii to doskonała alternatywa dla placków ziemniaczanych. Są lekkostrawne, a mają bardzo dużą zawartości związków odżywczych. Jeżeli zamiast mąki dodamy płatki owsiane, będą lekką przekąską dietetyczną.

Składniki:

– 2 jajka
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 4 łyżki mąki ziemniaczanej (lub 6 płatków owsianych)
– garść świeżego kopru
– sól morska, pieprz
– olej do smażenia

Wykonanie:

Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końce i ścieramy na tarce o dużych oczkach (nie obieramy!). Lekko solimy i odstawiamy. W czasie, kiedy cukinia wyda sok, przesiewamy do miski mąkę (dzięki przesianiu placki będą bardziej puszyste), dodajemy jajka, pokrojoną drobniutko cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Pieprzymy do smaku. Z cukinii odciskami dokładnie nadmiar wody i porcjami dodajemy do miski z pozostałymi składnikami. Mieszamy, dodajemy garść pokrojonego drobno koperku.

Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy masę, formując niewielkie placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Podajemy same bądź z jogurtem wymieszanym z czosnkiem i zielonym, pokrojonym drobno ogórkiem. Placki z cukinii mogą też stanowić dodatek do dań mięsnych.

Placuszki z cukinii

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Gnocchi z pieczarkami i serem żółtym
Doskonałym przykładem prostego i sycącego dania kuchni włoskiej...
Filet z dorsza w sosie maślano-cytrynowym
Intrygujące połączenie łagodnego dorsza, który wprost...
Empanadas – argentyńskie pierożki
Przypominające znane polskie pierogi, kryją w sobie jednak...
Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym
Prawdziwy włoski makaron w połączeniu z borowikami, prosto...
Kibiny mazurskie (pierogi) z Kiełbasą białą surową
Kibiny to pyszne pierożki, które dziś prezentujemy...

Kalendarz

Sierpień 2019
pon wt śr czw pt sob nie
« Cze    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031