Potrawy wielkanocne bez glutenu

Drukuj
 

Święta Wielkanocne to czas, który spędzamy z rodziną delektując się smakiem tradycyjnych, polskich dań. Nie wyobrażamy sobie świętowania bez uroczystego śniadania z żurkiem lub białym barszczem i słodkości w postaci pysznych mazurków czy bab. Co jednak w sytuacji, kiedy z naszej diety musimy wyłączyć produkty zawierające gluten? Jak wtedy przygotować Wielkanocne potrawy, by były nadal smaczne?

Bezglutenowe dylematy

Powodów wyłączenia glutenu z jadłospisu może być wiele, jednak najczęściej jest to choroba trzewna, alergia pokarmowa, choroba Duhringa bądź nieceliakalna nadwrażliwość na gluten. Osoby, które wykluczyły gluten z diety stają przed problemem zastąpienia produktów pochodzących z dobrze znanych zbóż jak pszenica, żyto, jęczmień i owies. Jak podkreśla Katarzyna Zadka, ekspert programu edukacyjnego marki Winiary „Żyj smacznie i zdrowo”: – Istnieje wiele zamienników produktów zawierających gluten, a ich dostępność jest coraz większa. Wybieranie substytutów to także urozmaicenie na naszych talerzach. Mąki glutenowe możemy próbować zastąpić mąką kukurydzianą, gryczaną, ryżową, czy kasztanową – wszystkie są wolne od glutenu. W przypadku kasz wybierajmy gryczaną i jaglaną. Jak najbardziej odpowiedni będzie ryż, amarantus i komosa ryżowa.

Przepis na …

Z pewnością Wielkanoc nie może się obyć bez dwóch najbardziej tradycyjnych polskich dań, a mianowicie żurku lub białego barszczu oraz pysznej baby wielkanocnej! Jak zatem przygotować bezglutenowe wersje tych potraw? Z pomocą przychodzi kucharz programu edukacyjnego marki Winiary ,,Żyj smacznie i zdrowo” – Jerzy Pasikowski, który przygotował przepisy na pyszną, bezglutenową Wielkanoc. Szczegóły poniżej! Smacznego świętowania!

Bezglutenowa babka wielkanocna

Babka wielkanocna bez glutenu

Ilość porcji: ok. 10
Kaloryczność: 1 porcja/ 223 kcal

Składniki:

  • 6 Jajek
  • 60g masła
  • 45g mleka kokosowego
  • 2 średniej wielkości obrane marchewki
  • 2 średnie banany
  • 250g mąki kasztanowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z ½ cytryny
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Marchewki ścieramy na tarce i miksujemy blenderem z obranymi bananami, aż się połączą w jednolitą masę. W misie mikserem ubijamy jajka ze szczyptą soli do momentu, aż się spienią i znacznie wzrośnie  ich objętość. Następnie dodajemy do siebie ubite jajka z rozpuszczonym masłem, mlekiem kokosowym i puree marchewkowo-bananowym – tak, by wszystkie składniki się połączyły. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy do miski z mokrymi składnikami. Wszystko dokładnie łączymy ze sobą przy pomocy łyżki lub szpatułki. Kolejno dodajemy skórkę i sok z cytryny. Ciasto wylewamy do silikonowej foremki na babkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180˚C na około 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyciągamy babkę z formy i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

Wielkanocny żurek bez glutenu

Ilość porcji: ok. 6
Kaloryczność: 1 porcja/ 200 kcal

Składniki:

ZAKWAS BEZGLUTENOWY:

  • 250ml wody
  • 50g mąki kasztanowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

ŻUREK:

  • 600ml wywaru z warzyw
  • 600ml wody z kiszonych ogórków
  • 250ml zakwasu kasztanowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 500g ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zakwas:
Do wyparzonego, ostudzonego słoika wsypujemy mąkę kasztanową i ciągle mieszając zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą. Dodajemy obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, liść laurowy. Krawędź słoika przykrywamy gazą i mocujemy gumką. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż skwaśnieje. Wystarczą trzy dni.

Żurek:
Do zagotowanego wywaru warzywnego dodajemy wodę spod ogórków, chrzan i zakwas kasztanowy. Przyprawiamy pieprzem, czosnkiem roztartym w moździerzu z solą i suszonym majerankiem. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy przez 15 minut, następnie dodajemy ziemniaki i ugotowane na twardo jajka.

Żurek wielkanocny bez glutenu

Przepisy autorstwa Jerzego Pasikowskiego, kucharza programu edukacyjnego ,,Żyj smacznie i zdrowo” marki Winiary.

„Żyj smacznie i zdrowo” to program edukacyjny marki WINIARY, prowadzony w polskich gimnazjach. Misją programu „Żyj smacznie i zdrowo” jest przekazanie gimnazjalistom wiedzy z zakresu prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie ich do wspólnego spożywania posiłków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. W ramach projektu promuje się wśród młodzieży postawę proekologiczną, a także ideę niemarnowania żywności. Do tej pory, w sześciu edycjach „Żyj smacznie i zdrowo” wzięło udział blisko 80% szkół gimnazjalnych z całej Polski.

Program marki WINIARY jest częścią strategii firmy Nestlé, w ramach której firma zobowiązuje się produkować wysokiej jakości produkty, będąc jednocześnie wiarygodnym partnerem w żywieniu
i dbałości o zdrowie Konsumentów. Patroni honorowi: Minister Edukacji Narodowej, Rzecznik Praw Dziecka, Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Ośrodek Rozwoju Edukacji.

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Tarta z boczkiem i orzechami w karmelu
Zjawisko zestawiania ze sobą pozornie kontrastujących smaków...
Kremowy sos ze szparagów
Sezon na szparagi w pełni! To wyjątkowo smaczne warzywo zwojowało majowo-czerwcowe...
Soczyście warzywne burgery z buraka
Zastępując krwiste mięso soczystymi burakami przygotujemy tradycyjny...
Tartaletki z serem, szynką i piklami
Posiłek na świeżym powietrzu smakuje znacznie lepiej niż ten...
Grecka spanakopita ze szpinakiem i aldamerem
Danie to możemy przygotować na kilka sposobów: z ciasta...

Kalendarz

Lipiec 2017
pon wt śr czw pt sob nie
« cze    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31