Pyszny żurek w chlebie

Drukuj
 

Żurek (żur) to staropolskie danie, podawane najczęściej z jajkiem, gotowanym na twardo bądź z ziemniakami. Nazwa „żur” pochodzi od niemieckiego słowa „sauer”, które oznacza „kwaśny”, „ukiszony” lub „zakwaszony”. Zupa ta tradycyjnie podawana jest w Wielkanoc.

W zależności od regionu Polski przepis na żur może się różnić, jednak mimo to tradycyjny żurek przyrządza się na naturalnym zakwasie. W skład zakwasu wchodzi mąka żytnia bądź razowa, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz wędzona kiełbasa (alternatywą może być biała kiełbasa).

Żur bywa także podawany z pokruszonym twarogiem bądź fasolą. Niektórzy do zupy dodają także kawałek mięsa wieprzowego, wędzony boczek albo suszone borowiki.

Chcąc przyrządzić tradycyjny żur, warto pamiętać o sposobie jego podania. To właśnie podany w chlebie jest piękną ozdobą wielkanocnego stołu.

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Pikantna zupa serowa z szynką i chili
Idealna na jesienno-zimową aurę zupa. Pikantne potrawy ostrym...
Potrawy wielkanocne bez glutenu
Z pewnością Wielkanoc nie może się obyć bez dwóch najbardziej tradycyjnych...
Krem z brokułów z dodatkiem serka topionego
Końcówka lutego zazwyczaj nie rozpieszcza, a na wiosnę...
Jesienny krem jarzynowy z chrupiącym chlebem
Chłodne dni pełne deszczu nie chcą nas opuścić na rzecz...
Jesienna zupa serowa z pietruszką i grzankami
Pyszna zupa serowa, w połączeniu ze świeżą pietruszką...

Kalendarz

Lipiec 2019
pon wt śr czw pt sob nie
« Cze    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031