Pyszny żurek w chlebie

Drukuj
 

Żurek (żur) to staropolskie danie, podawane najczęściej z jajkiem, gotowanym na twardo bądź z ziemniakami. Nazwa „żur” pochodzi od niemieckiego słowa „sauer”, które oznacza „kwaśny”, „ukiszony” lub „zakwaszony”. Zupa ta tradycyjnie podawana jest w Wielkanoc.

W zależności od regionu Polski przepis na żur może się różnić, jednak mimo to tradycyjny żurek przyrządza się na naturalnym zakwasie. W skład zakwasu wchodzi mąka żytnia bądź razowa, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz wędzona kiełbasa (alternatywą może być biała kiełbasa).

Żur bywa także podawany z pokruszonym twarogiem bądź fasolą. Niektórzy do zupy dodają także kawałek mięsa wieprzowego, wędzony boczek albo suszone borowiki.

Chcąc przyrządzić tradycyjny żur, warto pamiętać o sposobie jego podania. To właśnie podany w chlebie jest piękną ozdobą wielkanocnego stołu.

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Chłodnik z botwinki…
Lato na dobre zagościło na naszych podwórkach. Chłodnik z botwinki idealnie...
Zupa krem ze świeżego, zielonego groszku…
Zupa krem ze świeżego, zielonego groszku to idealna...
Wielkanocny biały barszcz
Biały barszcz to druga, zaraz po żurku, świąteczna zupa bez której trudno...
Wielkanocne przysmaki… Żurek w chlebie z białą kiełbasą!
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami....
Zupa krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy…
Kremowa zupa z pieczonego kalafiora i ciecierzycy...

Kalendarz

Lipiec 2020
pon wt śr czw pt sob nie
« Cze    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031