Pyszny żurek w chlebie

Drukuj
 

Żurek (żur) to staropolskie danie, podawane najczęściej z jajkiem, gotowanym na twardo bądź z ziemniakami. Nazwa „żur” pochodzi od niemieckiego słowa „sauer”, które oznacza „kwaśny”, „ukiszony” lub „zakwaszony”. Zupa ta tradycyjnie podawana jest w Wielkanoc.

W zależności od regionu Polski przepis na żur może się różnić, jednak mimo to tradycyjny żurek przyrządza się na naturalnym zakwasie. W skład zakwasu wchodzi mąka żytnia bądź razowa, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz wędzona kiełbasa (alternatywą może być biała kiełbasa).

Żur bywa także podawany z pokruszonym twarogiem bądź fasolą. Niektórzy do zupy dodają także kawałek mięsa wieprzowego, wędzony boczek albo suszone borowiki.

Chcąc przyrządzić tradycyjny żur, warto pamiętać o sposobie jego podania. To właśnie podany w chlebie jest piękną ozdobą wielkanocnego stołu.

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Zupa cebulowa… Idealny sposób na rozgrzanie!
Zima na dobre zagościła na naszych podwórkach....
Pikantna zupa serowa z szynką i chili
Idealna na jesienno-zimową aurę zupa. Pikantne potrawy ostrym...
Potrawy wielkanocne bez glutenu
Z pewnością Wielkanoc nie może się obyć bez dwóch najbardziej tradycyjnych...
Krem z brokułów z dodatkiem serka topionego
Końcówka lutego zazwyczaj nie rozpieszcza, a na wiosnę...
Jesienny krem jarzynowy z chrupiącym chlebem
Chłodne dni pełne deszczu nie chcą nas opuścić na rzecz...

Kalendarz

Styczeń 2020
pon wt śr czw pt sob nie
« Gru    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031