Pyszny żurek w chlebie

Drukuj
 

Żurek (żur) to staropolskie danie, podawane najczęściej z jajkiem, gotowanym na twardo bądź z ziemniakami. Nazwa „żur” pochodzi od niemieckiego słowa „sauer”, które oznacza „kwaśny”, „ukiszony” lub „zakwaszony”. Zupa ta tradycyjnie podawana jest w Wielkanoc.

W zależności od regionu Polski przepis na żur może się różnić, jednak mimo to tradycyjny żurek przyrządza się na naturalnym zakwasie. W skład zakwasu wchodzi mąka żytnia bądź razowa, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz wędzona kiełbasa (alternatywą może być biała kiełbasa).

Żur bywa także podawany z pokruszonym twarogiem bądź fasolą. Niektórzy do zupy dodają także kawałek mięsa wieprzowego, wędzony boczek albo suszone borowiki.

Chcąc przyrządzić tradycyjny żur, warto pamiętać o sposobie jego podania. To właśnie podany w chlebie jest piękną ozdobą wielkanocnego stołu.

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Jesienne smaki. Zupa krem z dyni
Za oknem coraz niższe temperatury… Jesienna aura zbliża się...
Gazpacho… Przepis na hiszpański chłodnik
Gazpacho to słynna hiszpańska zupa, podawana na zimno,...
Zupa krem ze szpinaku
Szpinak w kuchni możemy wykorzystać na wiele sposobów. To doskonały składnik...
Chłodnik ogórkowy z awokado, rzodkiewką i fetą
Lato w pełni! Pora więc wykorzystać dary tej pory...

Kalendarz

Październik 2020
pon wt śr czw pt sob nie
« Wrz    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031