Sałatka arbuzowa z miętowym dressingiem i bagietką

Drukuj
 

Na szybki, letni lunch świetną propozycją będzie letnia sałatka z orzeźwiającym, soczystym arbuzem, oliwkami, serem feta z dodatkiem dressingu na bazie mięty i chrupiącymi grzankami z bagietki.

Składniki (na 2 porcje):

  • arbuz – 500 g
  • czarne oliwki – 6 sztuk na porcję
  • cebula – ½ sztuki
  • ser feta – 100 g
  • mięta – 2 garści
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • sok z połowy cytryny
  • czarny pieprz – szczypta
  • szczypiorek do dekoracji
  • Bagietka do odpieku (np. Dan Cake)

Przygotowanie:

Arbuza pokroić w trójkątne kawałki i ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić w piórka, ułożyć na cząstkach arbuza razem z oliwkami. Ser feta rozdrobnić i posypać nim sałatkę. Listki mięty drobno posiekać. Dodać oliwę, sok z cytryny i pieprz. Dokładnie wymieszać. Dressingiem polać sałatkę, ozdobić posiekanym szczypiorkiem. Bagietkę do odpieku pokroić na kawałki, skropić oliwą z oliwek. Zapiekać w piekarniku kilka minut na złoty kolor. Podawać jako dodatek do sałatki arbuzowej. 

Sałatka arbuzowa z miętowym dressingiem i bagietką

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Ser żółty marynowany w ziołach
Ser żółty można nasycić bogatym smakiem dzięki zanurzeniu drobnych...
Tarta z boczkiem i orzechami w karmelu
Zjawisko zestawiania ze sobą pozornie kontrastujących smaków...
Kremowy sos ze szparagów
Sezon na szparagi w pełni! To wyjątkowo smaczne warzywo zwojowało majowo-czerwcowe...
Soczyście warzywne burgery z buraka
Zastępując krwiste mięso soczystymi burakami przygotujemy tradycyjny...
Tartaletki z serem, szynką i piklami
Posiłek na świeżym powietrzu smakuje znacznie lepiej niż ten...

Kalendarz

Październik 2017
pon wt śr czw pt sob nie
« wrz    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031