Sałatka z bakłażanem i kuskusem

Drukuj
 

Zdrowy, szybki i pyszny pomysł na letni obiad bez mięsa. Można jeść na ciepło, smakuje też jako zimna przekąska.

Składniki:

– 100 g kaszy kuskus
– 1 bakłażan
– 3 marchewki
– 1 czerwona papryka
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– natka pietruszki
– sól, pieprz do smaku
– szklanka wrzącego bulionu bądź wody

Wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę i blanszujemy w garnku z wodą na dnie. Dodajemy pokrojoną w paseczki marchewkę (najlepiej wykroić je obieraczką), dodajemy pokrojoną w paski paprykę i krótko dusimy (tak by warzywa były chrupiące), na koniec dodajemy pokrojonego w cząstki bakłażana. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, solimy i pieprzymy do smaku.

W czasie duszenia warzyw, do miski wsypujemy kuskus i zalewy go wrzącym bulionem bądź wodą tak, by płyn wystawał ok. 0,5 cm nad kaszę. Po kilku (5-10 min) rozdrabniamy kuskus widelcem, dodajemy warzywa i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i gotowe!

Sałatka z bakłażanem i kuskusem

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Ser żółty marynowany w ziołach
Ser żółty można nasycić bogatym smakiem dzięki zanurzeniu drobnych...
Sałatka arbuzowa z miętowym dressingiem i bagietką
Na szybki, letni lunch świetną propozycją będzie...
Sałatka z grillowanym kurczakiem i tartym serem
Pożywna sałatka z kurczakiem i żółtym serem to doskonały...
Sałatka z kuskusem i warzywami
Kuskus łączy cechy makaronu i kaszy, jest więc doskonałym uzupełnieniem...
Sycąca sałatka nicejska
Sałatka z tuńczykiem jest zdrowa, pyszna i sycąca. Dziś przedstawiamy jej...

Kalendarz

Październik 2018
pon wt śr czw pt sob nie
« Wrz    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031