Sałatka z bakłażanem i kuskusem

Drukuj
 

Zdrowy, szybki i pyszny pomysł na letni obiad bez mięsa. Można jeść na ciepło, smakuje też jako zimna przekąska.

Składniki:

- 100 g kaszy kuskus
- 1 bakłażan
- 3 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- szklanka wrzącego bulionu bądź wody

Wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę i blanszujemy w garnku z wodą na dnie. Dodajemy pokrojoną w paseczki marchewkę (najlepiej wykroić je obieraczką), dodajemy pokrojoną w paski paprykę i krótko dusimy (tak by warzywa były chrupiące), na koniec dodajemy pokrojonego w cząstki bakłażana. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, solimy i pieprzymy do smaku.

W czasie duszenia warzyw, do miski wsypujemy kuskus i zalewy go wrzącym bulionem bądź wodą tak, by płyn wystawał ok. 0,5 cm nad kaszę. Po kilku (5-10 min) rozdrabniamy kuskus widelcem, dodajemy warzywa i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i gotowe!

Sałatka z bakłażanem i kuskusem

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Kanapki z pastą z kalafiora i zielonego ogórka
Kolorowe pasty warzywne sprawdzą się zarówno podczas...
Sałatka z kuskusem i warzywami
Kuskus łączy cechy makaronu i kaszy, jest więc doskonałym uzupełnieniem...
Sałatka z grejpfruta ze szpinakiem
Lekka i pyszna sałatka będzie wspaniałą przekąską na letnie...
Uspokajająca sałatka z cytrusów
Kozłek lekarski, czyli popularna waleriana, to naturalny sposób na...
Koktajl z jarmużem, bananem i kiwi
Jarmuż można miksować z innymi warzywami i owocami. Bazę tego...

Kalendarz

Styczeń 2018
pon wt śr czw pt sob nie
« gru    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031