Sezon na penne ze świeżymi pomidorami

Przełom sierpnia i września to najlepszy sezon na pomidory, z tego powodu warto wykorzystywać je właśnie teraz w swoich jadłospisach. Tym bardziej, że istnieje ok. 8000 pomysłów na ich zastosowanie. Posiadają one ogrom witamin, które świetnie wpływają na nasze zdrowie, wygląd i samopoczucie.

Jednym z najbardziej lubianych połączeń jest makaron z pomidorami. To typowo włoskie danie znalazło swoich odbiorców na całym świecie. Poniżej prezentujemy łatwy przepis na wykorzystanie świeżych pomidorów w połączeniu z Międzybrodzkim Makaronem penne.

Składniki:
Międzybrodzki Makaron penne – 250 g
Oliwa z oliwy – 2 łyżki
Cebula – 1 szt.
Pomidory – ok. 800 g
Świeża bazylia
Parmezan
Sól, pieprz

Wykonanie:
Międzybrodzki Makaron penne gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy około 5 minut. Na koniec dodajemy bazylię, doprawiamy solą, pieprzem i podgotowujemy jeszcze przez kilka minut. Na koniec polewamy sosem makaron i posypujemy startym parmezanem.

penne z pomidorami

Penne z pomidorami, fot. Fotofolia

Leave a Reply