Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym

Spaghetti z pulpecikami to jedna z typowo włoskich potraw. Danie to charakteryzuje się przede wszystkim delikatnym, puszystym sosem. Idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju okazje takie jak urodziny, imieniny czy po prostu uroczyste kolacje w gronie najbliższych.

Składniki:

Międzybrodzki Makaron spaghetti – 250 g
Listki bazylii

Pulpety:

Mięso mielone wołowe/wieprzowe – 400 g
Parmezan – ok. 2 łyżki
Czosnek – 2 ząbki
Jajko – 2 szt.
Bułka tarta – 3 łyżki
Oregano, sól, pieprz

Sos:

Cebula – 1 szt.
Czosnek – 3 ząbki
Oliwa – 1 łyżka
Przecier pomidorowy – 700 g
Cukier – szczypta
Oregano, sól, pieprz
Mleko – 100 ml

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki do wykonania pulpetów umieszczamy w jednym naczyniu, dokładnie mieszamy i ugniatamy. Z powstałej masy formujemy małe kuleczki, układamy je na folii aluminiowej i wkładamy do lodówki.
2. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
3. Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i delikatnie podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy, mleko, pół szklanki wody i delikatnie doprawiamy oregano.
4. Do sosu dodajemy pulpety i pozostawiamy na ok 30 minut.
5. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru.
6. Całość podajemy z makaronem, parmezanem oraz bazylią.

spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym fot. Fotolia

Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym

Smacznego!

Leave a Reply