Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym

Drukuj
 

Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym w nowoczesnej odsłonie spełni oczekiwania najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

– polędwica wołowa firmy Gzella 600g
– olej 1 łyżka
– masło 1,5 łyżki
– cebula 1 mała szt.
– mąka 1 łyżka
– wino białe półwytrawne 1 szklanka
– szyjki rakowe 100g
– słodka śmietanka 100ml
– sól, pieprz, papryka słodka do smaku
– raki gotowane 4 szt.

Wykonanie:

Polędwicę oczyścić z błony i wyporcjować trzy równe steki. Każdy lekko spłaszczyć ręką (nie tłuczkiem), natłuścić odrobiną oleju i usmażyć na grillu lub patelni grillowej według upodobań.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle razem z szyjkami rakowymi. Dodać mąkę, następnie wszystko krótką chwilę podsmażyć. Później całość podlać zimnym winem i wymieszać. Gdyby sos zbytnio zgęstniał, dodać odrobinę wody. Dusić 10 minut na wolnym ogniu często mieszając. Na koniec dodać śmietankę oraz przyprawy. Sos zmiksować blenderem.]

Gotowe steki wyłożyć na talerze i polać gorącym sosem. Udekorować ugotowanymi w całości rakami oraz gałązkami koperku.

Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Kotlety ziemniaczane na różne sposoby…
Kotlety ziemniaczane to potrawa, która smakuje nie tylko...
Gnocchi z pieczarkami i serem żółtym
Doskonałym przykładem prostego i sycącego dania kuchni włoskiej...
Filet z dorsza w sosie maślano-cytrynowym
Intrygujące połączenie łagodnego dorsza, który wprost...
Empanadas – argentyńskie pierożki
Przypominające znane polskie pierogi, kryją w sobie jednak...
Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym
Prawdziwy włoski makaron w połączeniu z borowikami, prosto...

Kalendarz

Maj 2020
pon wt śr czw pt sob nie
« Kwi    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031