Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym

Drukuj
 

Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym w nowoczesnej odsłonie spełni oczekiwania najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

– polędwica wołowa firmy Gzella 600g
– olej 1 łyżka
– masło 1,5 łyżki
– cebula 1 mała szt.
– mąka 1 łyżka
– wino białe półwytrawne 1 szklanka
– szyjki rakowe 100g
– słodka śmietanka 100ml
– sól, pieprz, papryka słodka do smaku
– raki gotowane 4 szt.

Wykonanie:

Polędwicę oczyścić z błony i wyporcjować trzy równe steki. Każdy lekko spłaszczyć ręką (nie tłuczkiem), natłuścić odrobiną oleju i usmażyć na grillu lub patelni grillowej według upodobań.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle razem z szyjkami rakowymi. Dodać mąkę, następnie wszystko krótką chwilę podsmażyć. Później całość podlać zimnym winem i wymieszać. Gdyby sos zbytnio zgęstniał, dodać odrobinę wody. Dusić 10 minut na wolnym ogniu często mieszając. Na koniec dodać śmietankę oraz przyprawy. Sos zmiksować blenderem.]

Gotowe steki wyłożyć na talerze i polać gorącym sosem. Udekorować ugotowanymi w całości rakami oraz gałązkami koperku.

Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Pierożki nadziewane dynią
Jesień nieodłącznie kojarzy nam się z dynią. Przedstawiamy więc prosty...
Medaliony drobiowe
Nie masz pomysłu na obiad? Przedstawiamy smaczny i szybki pomysł na drugie danie....
Knedle ze śliwkami. Jak je zrobić?
Pojawienie się śliwek w sprzedaży oznacza, że wielkimi krokami...
Cukinia faszerowana indykiem
Cukinia jest nieodłącznym elementem letniego menu. Przedstawiamy więc...
Proste chili sin carne z cukinią i z cieciorką…
Jeśli nie masz ochoty na mięso, polecamy prosty...

Kalendarz

Październik 2020
pon wt śr czw pt sob nie
« Wrz    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031