Strudel szpinakowo – serowy

Drukuj
 

Śniadanie to podstawa – najważniejszy posiłek i jednocześnie energia na cały dzień.  Potrzebują go szczególnie dzieci, które dużą część dnia spędzają w szkole oraz poza domem. Przedstawiamy pyszną alternatywę dla tradycyjnych kanapek.

Ciasto:

- 500 g mąki pszennej                              
- 150 g masła                                             
- 50 g drożdży                                              
- 2 jajka                                                       
- 2 żółtka                                                     
- ½ szklanki śmietany kwaśnej 18%                         
- 2 łyżki mleka                                                    
- cukier i sól do smaku

Przygotowanie:

Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Farsz:

- 500 g szpinaku mrożonego                                     
- 4 ząbki czosnku                                                           
- sól, pieprz do smaku
- 250 g sera gouda MSM Mońki                                                     

Wykonanie:

Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Dodać posiekany czosnek, oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.

Ciasto na strudel rozwałkować na ok. 1 cm,  posypać startym na grubym oczku serem, nałożyć   farsz szpinakowy i zwinąć. Końce skleić i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem i upiec w rozgrzanym do 180°C w piekarniku, przez ok. 40 minut.

Strudel szpinakowo - serowy

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Jogurtowy deser bananowy
W czasie długiego dnia pracy przychodzi taki moment, kiedy mamy ochotę na drobną...
Przepisy na słodkie drinki kawowe
Napoje kawowe za sprawą dobrze dobranych dodatków mogą z powodzeniem...
Rozgrzewający deser na jesienno-zimowe „spadki”
Druga połowa roku to okres spadków. Spadają liście,...
Pikantna zupa serowa z szynką i chili
Idealna na jesienno-zimową aurę zupa. Pikantne potrawy ostrym...
Gnocchi z pieczarkami i serem żółtym
Doskonałym przykładem prostego i sycącego dania kuchni włoskiej...

Kalendarz

Styczeń 2018
pon wt śr czw pt sob nie
« gru    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031