Sycąca sałatka nicejska

Drukuj
 

Sałatka z tuńczykiem jest zdrowa, pyszna i sycąca. Dziś przedstawiamy jej popularną wersję, czyli sałatkę nicejską.

Składniki:

- 4 jajka
- 0,5 kg ziemniaków
- 100 g sałaty
- 300 g zielonej fasolki szparagowej
- 400 g pomidorów
- 300 g tuńczyka w oleju
- 50 g oliwek czarnych
- 4 filety anchois
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1,5 łyżeczki octu winnego (czerwonego)
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Gotujemy jajka na twardo (ok. 10 min), potem studzimy pod zimną wodą, obieramy i dzielimy każde jajko na 4 części. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i kroimy na plastry. Doprawiamy je solą, pieprzem, dodajemy nieco octu i oliwy. Fasolkę bez końców gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Pomidory kroimy na cztery części (jeżeli są większe to na mniejsze kawałki). Odcedzonego z oleju tuńczyka kroimy na części.

W misce układamy liście umytej i osuszonej sałaty, na niej ziemniaki, fasolkę, dookoła układamy jajka i pomidory. Dodajemy tuńczyka i anchois. Przed podaniem polewamy wymieszanym dressingiem z reszty octu, oliwy, musztardy, soli i pieprzu.

Sycąca sałatka nicejska

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Jogurtowy deser bananowy
W czasie długiego dnia pracy przychodzi taki moment, kiedy mamy ochotę na drobną...
Przepisy na słodkie drinki kawowe
Napoje kawowe za sprawą dobrze dobranych dodatków mogą z powodzeniem...
Rozgrzewający deser na jesienno-zimowe „spadki”
Druga połowa roku to okres spadków. Spadają liście,...
Pikantna zupa serowa z szynką i chili
Idealna na jesienno-zimową aurę zupa. Pikantne potrawy ostrym...
Gnocchi z pieczarkami i serem żółtym
Doskonałym przykładem prostego i sycącego dania kuchni włoskiej...

Kalendarz

Styczeń 2018
pon wt śr czw pt sob nie
« gru    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031