Szarlotka babuni

Drukuj
 

Jesień już na dobre zagościła na naszych podwórkach. Wykorzystaj więc dary tej niezwykłej pory roku i upiecz szarlotkę. Przedstawiamy prosty i szybki sposób na szarlotkę babuni. Sprawdź i rozkoszuj się jej smakiem!

Składniki:

  • 4 szklanki mąki,
  • 3 żółtka,
  • 3/4 kostki margaryny,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 10 jabłek.

Przygotowanie:

Mąkę z margaryną posiekaj nożem. Żółtka, cukier, cukier waniliowy roztrzep ze śmietaną. Do mąki dodaj resztę składników i wyrób ciasto. Wstaw do lodówki na około 1-2 godziny. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połowę ciasta wyłóż do foremki i poukładaj na nim starte jabłka. Przykryj drugim ciastem i ponakłuwaj widelcem. Piecz w temperaturze 200-220 stopni Celsjusza przez około 20-30 minut.

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Zupa z zielonego groszku z dodatkiem aromatycznych ziół
Przedstawiamy zupę pełną witamin! Nie tylko...
Ogórkowa na domowym rosole
Zastanawiasz się, co ugotować na obiad? Proponujemy przepis na tradycyjną...
Szczawiowa z jajkiem i koperkiem
Oto kolejny przepis na pyszną, wiosenną zupę. Tym razem podpowiadamy,...
Zupa z cukinii z grzankami i miętą
Wiosna już na dobre zawitała na naszych podwórkach. Pora zaprosić...
Zupa brukselkowa z grzankami i bekonem
Nie masz pomysłu na zupę? Przedstawiamy przepis na iście wiosenną...

Kalendarz

Maj 2021
pon wt śr czw pt sob nie
« Kwi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31