Szybki tort orzechowy

Drukuj
 

Orzechowy torcik z masą kajmakową na gotowych spodach, który przygotujemy w mgnieniu oka sprawdzi się idealnie jako antidotum na jesienno-zimową chandrę.

Składniki:

– masa kajmakowa 1 puszka
– śmietanka 36% 250 g
– serek mascarpone 250 g
– brązowy cukier 100 g
– ulubione orzechy 250 g
– czekoladowe spody tortowe (np. od Dan Cake)  1 opakowanie (3 sztuki)
– sok połowy cytryny
– pół szklanki wody

Przygotowanie:

Śmietankę ubijamy w dużej misce. Dodajemy do niej serek mascarpone oraz brązowy cukier. Całość miksujemy aż składniki dokładnie się połączą. Orzechy rozkruszamy. Rozdzielamy masę na dwie części i do jednej połowy dodajemy potłuczone orzechy. Sok cytrynowy mieszamy z wodą i delikatnie nasączamy roztworem spody tortowe od Dan Cake. Pierwszy spód wykładamy na paterę. Na jego wierzchu rozprowadzamy masę z serka mascarpone z orzechami. nakładamy drugi, nasączony spód i przekładamy go masa kajmakową. Nakładamy trzeci spód. Na całości ciasta rozprowadzamy masę z serka mascarpone. Ozdabiamy orzechami oraz masą kajmakową.

fot. mat. pras. Dan Cake

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Chłodnik z botwinki…
Lato na dobre zagościło na naszych podwórkach. Chłodnik z botwinki idealnie...
Zupa krem ze świeżego, zielonego groszku…
Zupa krem ze świeżego, zielonego groszku to idealna...
Lecznicza sałatka z nasturcji…
Nasturcja to nie tylko ozdobny kwiat… Jej liście i kwiaty...
Sposób na orzeźwienie: lemoniada z miętą i z imbirem!
Lemoniada przygotowana w domowym zaciszu, chłodzi...
Proste chili sin carne z cukinią i z cieciorką…
Jeśli nie masz ochoty na mięso, polecamy prosty...

Kalendarz

Lipiec 2020
pon wt śr czw pt sob nie
« Cze    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031