Szybki tort orzechowy

Drukuj
 

Orzechowy torcik z masą kajmakową na gotowych spodach, który przygotujemy w mgnieniu oka sprawdzi się idealnie jako antidotum na jesienno-zimową chandrę.

Składniki:

– masa kajmakowa 1 puszka
– śmietanka 36% 250 g
– serek mascarpone 250 g
– brązowy cukier 100 g
– ulubione orzechy 250 g
– czekoladowe spody tortowe (np. od Dan Cake)  1 opakowanie (3 sztuki)
– sok połowy cytryny
– pół szklanki wody

Przygotowanie:

Śmietankę ubijamy w dużej misce. Dodajemy do niej serek mascarpone oraz brązowy cukier. Całość miksujemy aż składniki dokładnie się połączą. Orzechy rozkruszamy. Rozdzielamy masę na dwie części i do jednej połowy dodajemy potłuczone orzechy. Sok cytrynowy mieszamy z wodą i delikatnie nasączamy roztworem spody tortowe od Dan Cake. Pierwszy spód wykładamy na paterę. Na jego wierzchu rozprowadzamy masę z serka mascarpone z orzechami. nakładamy drugi, nasączony spód i przekładamy go masa kajmakową. Nakładamy trzeci spód. Na całości ciasta rozprowadzamy masę z serka mascarpone. Ozdabiamy orzechami oraz masą kajmakową.

fot. mat. pras. Dan Cake

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Pierożki faszerowane kurczakiem, kurkami i dynią
Gotując zawsze warto sięgać po sezonowe składniki,...
Grillowane papryki z pikantnym farszem
Wiosenna pogoda to wyśmienity moment na to, by oficjalnie rozpocząć...
Konfitura z dyni z ciastem drożdżowym
Proponujemy przepis na przepyszną konfiturę z dyni – bezapelacyjnej...
Ser żółty marynowany w ziołach
Ser żółty można nasycić bogatym smakiem dzięki zanurzeniu drobnych...
Soczyście warzywne burgery z buraka
Zastępując krwiste mięso soczystymi burakami przygotujemy tradycyjny...

Kalendarz

Listopad 2018
pon wt śr czw pt sob nie
« Paź    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930