Szybki tort orzechowy

Drukuj
 

Orzechowy torcik z masą kajmakową na gotowych spodach, który przygotujemy w mgnieniu oka sprawdzi się idealnie jako antidotum na jesienno-zimową chandrę.

Składniki:

- masa kajmakowa 1 puszka
- śmietanka 36% 250 g
- serek mascarpone 250 g
- brązowy cukier 100 g
- ulubione orzechy 250 g
- czekoladowe spody tortowe (np. od Dan Cake)  1 opakowanie (3 sztuki)
- sok połowy cytryny
- pół szklanki wody

Przygotowanie:

Śmietankę ubijamy w dużej misce. Dodajemy do niej serek mascarpone oraz brązowy cukier. Całość miksujemy aż składniki dokładnie się połączą. Orzechy rozkruszamy. Rozdzielamy masę na dwie części i do jednej połowy dodajemy potłuczone orzechy. Sok cytrynowy mieszamy z wodą i delikatnie nasączamy roztworem spody tortowe od Dan Cake. Pierwszy spód wykładamy na paterę. Na jego wierzchu rozprowadzamy masę z serka mascarpone z orzechami. nakładamy drugi, nasączony spód i przekładamy go masa kajmakową. Nakładamy trzeci spód. Na całości ciasta rozprowadzamy masę z serka mascarpone. Ozdabiamy orzechami oraz masą kajmakową.

fot. mat. pras. Dan Cake

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Jogurtowy deser bananowy
W czasie długiego dnia pracy przychodzi taki moment, kiedy mamy ochotę na drobną...
Tartaletki z karmelizowaną śliwką
Przepis na pyszne tartaletki z karmelizowaną śliwką – królową...
Sernik na zimno z serkiem mascarpone
Pyszny, a w dodatku prosty w wykonaniu, taki jest właśnie przepis...
Tort z kremem kokosowym
Polecamy przepis na wspaniały, orzeźwiający tort, którego przygotowanie zajmie...
Domowe racuchy
Puszyste i pyszne domowe racuchy do świetny pomysł na podwieczorek.

Kalendarz

Styczeń 2018
pon wt śr czw pt sob nie
« gru    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031