Szybki tort orzechowy

Drukuj
 

Orzechowy torcik z masą kajmakową na gotowych spodach, który przygotujemy w mgnieniu oka sprawdzi się idealnie jako antidotum na jesienno-zimową chandrę.

Składniki:

– masa kajmakowa 1 puszka
– śmietanka 36% 250 g
– serek mascarpone 250 g
– brązowy cukier 100 g
– ulubione orzechy 250 g
– czekoladowe spody tortowe (np. od Dan Cake)  1 opakowanie (3 sztuki)
– sok połowy cytryny
– pół szklanki wody

Przygotowanie:

Śmietankę ubijamy w dużej misce. Dodajemy do niej serek mascarpone oraz brązowy cukier. Całość miksujemy aż składniki dokładnie się połączą. Orzechy rozkruszamy. Rozdzielamy masę na dwie części i do jednej połowy dodajemy potłuczone orzechy. Sok cytrynowy mieszamy z wodą i delikatnie nasączamy roztworem spody tortowe od Dan Cake. Pierwszy spód wykładamy na paterę. Na jego wierzchu rozprowadzamy masę z serka mascarpone z orzechami. nakładamy drugi, nasączony spód i przekładamy go masa kajmakową. Nakładamy trzeci spód. Na całości ciasta rozprowadzamy masę z serka mascarpone. Ozdabiamy orzechami oraz masą kajmakową.

fot. mat. pras. Dan Cake

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Grillowane steki z gorczycą i majerankiem
Przed nami majówka! Kilka dni wolnego, które zapewne spędzisz...
Pieczona biała kiełbasa na Wielkanoc!
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Dlatego polecamy Państwu...
Wielkanocne jajka w nowej odsłonie!
Jajka są nieodłącznym elementem Wielkanocy. Podawane najczęściej...
Pyszny żurek w chlebie
Żurek (żur) to staropolskie danie, podawane najczęściej z jajkiem, gotowanym...

Kalendarz

Sierpień 2019
pon wt śr czw pt sob nie
« Cze    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031