Szybko i prosto… Makaron z borowikami w sosie śmietanowym!

Drukuj
 

Borowiki to niezwykle popularne grzyby, z których można wyczarować pyszne potrawy! Poczuj smak lasu i przyrządź pyszny makaron z grzybami w roli głównej! Podpowiadamy szybki i prosty przepis na makaron z borowikami w sosie śmietanowym!

Składniki:

  • 200 g borowików (świeżych albo mrożonych),
  • 150 g makaronu tagliatelle,
  • 1 łyżka masła,
  • 1,5 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/4 zwykłej cebuli,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 4 łyżki startego parmezanu,
  • pieprz, sól do smaku.

Przygotowanie:

Świeże borowiki oczyść, umyć, osusz i pokrój w plasterki. Mrożone grzyby natomiast wyłóż na sitko i kilka razy przelej gorącą wodą, aby się rozmroziły. Następnie odcedź i pokrój w plasterki. Na dużej patelni rozgrzej masło i oliwę, dodaj pokrojony w plasterki czosnek i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smaż przez około 2 minuty, do momentu ich zeszklenia. Dodaj grzyby, dopraw solą i pieprzem do smaku i smaż przez około 5 minut, nie zapominając o mieszaniu od czasu do czasu. Następnie dodaj śmietankę, zamieszaj i zagotuj. Poczekaj aż sos zgęstnieje. Do tak przygotowanego sosu, dodaj ugotowany makaron oraz dwie łyżki parmezanu. Dokładnie wymieszaj. Nałóż danie na talerze i posyp resztą sera.

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Zupa cebulowa… Idealny sposób na rozgrzanie!
Zima na dobre zagościła na naszych podwórkach....
Bigos… tradycyjne, polskie danie!
Bigos to tradycyjne danie, które pojawia się na stołach podczas...
Przepis na świąteczny piernik…
Święta już tuż, tuż… Pora więc pomyśleć o świątecznych...
Grillowane steki z gorczycą i majerankiem
Przed nami majówka! Kilka dni wolnego, które zapewne spędzisz...

Kalendarz

Styczeń 2020
pon wt śr czw pt sob nie
« Gru    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031