Tort z kremem kokosowym

Drukuj
 

Polecamy przepis na wspaniały, orzeźwiający tort, którego przygotowanie zajmie tylko kilka minut.

Składniki:

- 1 opakowanie ciemnych spodów tortowych (np. Dan Cake)
- ¼  szklanki wody
- 30 ml likieru kokosowego
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2x 400 ml mleka kokosowego z puszki
- 500 g serka mascarpone
- owoce: truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie
- wiórki kokosowe do ozdoby

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Mleko kokosowe schłodzić dobę przed przygotowywaniem tortu.

Przygotowanie:

Ciemne spody od Dan Cake wyjmujemy z opakowania i każdy z nich delikatnie nasączamy mieszanką wody z likierem. Wyjmujemy mleczko kokosowe z lodówki i ostrożnie odwracamy puszkę do góry dnem. Otwieramy i odsączamy wodę kokosową pozostawiając tylko gęstą śmietankę, którą przekładamy do miksera wraz z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Miksujemy do uzyskania zwartej i jednolitej masy. Gotowy krem schładzamy przez 2 godziny. Następnie nasączone wcześniej spody przekładamy przygotowaną masą. Wierzchnią warstwę dekorujemy kokosowym kremem oraz obsypujemy wiórkami kokosowymi. Tort schładzamy w lodówce ok. 2 godzin. Przed podaniem ozdabiamy świeżymi owocami.

Tort z kremem kokosowym

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Jogurtowy deser bananowy
W czasie długiego dnia pracy przychodzi taki moment, kiedy mamy ochotę na drobną...
Szybki tort orzechowy
Orzechowy torcik z masą kajmakową na gotowych spodach, który przygotujemy w mgnieniu...
Tartaletki z karmelizowaną śliwką
Przepis na pyszne tartaletki z karmelizowaną śliwką – królową...
Sernik na zimno z serkiem mascarpone
Pyszny, a w dodatku prosty w wykonaniu, taki jest właśnie przepis...
Domowe racuchy
Puszyste i pyszne domowe racuchy do świetny pomysł na podwieczorek.

Kalendarz

Styczeń 2018
pon wt śr czw pt sob nie
« gru    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031