Tort z kremem kokosowym

Drukuj
 

Polecamy przepis na wspaniały, orzeźwiający tort, którego przygotowanie zajmie tylko kilka minut.

Składniki:

– 1 opakowanie ciemnych spodów tortowych (np. Dan Cake)
– ¼  szklanki wody
– 30 ml likieru kokosowego
– 1/3 szklanki cukru pudru
– 2x 400 ml mleka kokosowego z puszki
– 500 g serka mascarpone
– owoce: truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie
– wiórki kokosowe do ozdoby

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Mleko kokosowe schłodzić dobę przed przygotowywaniem tortu.

Przygotowanie:

Ciemne spody od Dan Cake wyjmujemy z opakowania i każdy z nich delikatnie nasączamy mieszanką wody z likierem. Wyjmujemy mleczko kokosowe z lodówki i ostrożnie odwracamy puszkę do góry dnem. Otwieramy i odsączamy wodę kokosową pozostawiając tylko gęstą śmietankę, którą przekładamy do miksera wraz z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Miksujemy do uzyskania zwartej i jednolitej masy. Gotowy krem schładzamy przez 2 godziny. Następnie nasączone wcześniej spody przekładamy przygotowaną masą. Wierzchnią warstwę dekorujemy kokosowym kremem oraz obsypujemy wiórkami kokosowymi. Tort schładzamy w lodówce ok. 2 godzin. Przed podaniem ozdabiamy świeżymi owocami.

Tort z kremem kokosowym

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Wielkanocny koszyczek pełen symboli
Wielkanoc to niekwestionowane święto jajka, symbolizującego odradzające...
Jogurtowy deser bananowy
W czasie długiego dnia pracy przychodzi taki moment, kiedy mamy ochotę na drobną...
Przepisy na słodkie drinki kawowe
Napoje kawowe za sprawą dobrze dobranych dodatków mogą z powodzeniem...
Rozgrzewający deser na jesienno-zimowe „spadki”
Druga połowa roku to okres spadków. Spadają liście,...
Pikantna zupa serowa z szynką i chili
Idealna na jesienno-zimową aurę zupa. Pikantne potrawy ostrym...

Kalendarz

Lipiec 2018
pon wt śr czw pt sob nie
« Cze    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031