Tort z kremem kokosowym

Drukuj
 

Polecamy przepis na wspaniały, orzeźwiający tort, którego przygotowanie zajmie tylko kilka minut.

Składniki:

– 1 opakowanie ciemnych spodów tortowych (np. Dan Cake)
– ¼  szklanki wody
– 30 ml likieru kokosowego
– 1/3 szklanki cukru pudru
– 2x 400 ml mleka kokosowego z puszki
– 500 g serka mascarpone
– owoce: truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie
– wiórki kokosowe do ozdoby

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Mleko kokosowe schłodzić dobę przed przygotowywaniem tortu.

Przygotowanie:

Ciemne spody od Dan Cake wyjmujemy z opakowania i każdy z nich delikatnie nasączamy mieszanką wody z likierem. Wyjmujemy mleczko kokosowe z lodówki i ostrożnie odwracamy puszkę do góry dnem. Otwieramy i odsączamy wodę kokosową pozostawiając tylko gęstą śmietankę, którą przekładamy do miksera wraz z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Miksujemy do uzyskania zwartej i jednolitej masy. Gotowy krem schładzamy przez 2 godziny. Następnie nasączone wcześniej spody przekładamy przygotowaną masą. Wierzchnią warstwę dekorujemy kokosowym kremem oraz obsypujemy wiórkami kokosowymi. Tort schładzamy w lodówce ok. 2 godzin. Przed podaniem ozdabiamy świeżymi owocami.

Tort z kremem kokosowym

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Grillowane steki z gorczycą i majerankiem
Przed nami majówka! Kilka dni wolnego, które zapewne spędzisz...
Pieczona biała kiełbasa na Wielkanoc!
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Dlatego polecamy Państwu...
Wielkanocne jajka w nowej odsłonie!
Jajka są nieodłącznym elementem Wielkanocy. Podawane najczęściej...
Pyszny żurek w chlebie
Żurek (żur) to staropolskie danie, podawane najczęściej z jajkiem, gotowanym...

Kalendarz

Sierpień 2019
pon wt śr czw pt sob nie
« Cze    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031