Wielkanocna babka ziemniaczana

Drukuj
 

Na Podlasiu królową wielkanocnych potraw jest babka w wersji wytrawnej, bo ziemniaczana.

Składniki:

- 400 g sera Podlaskiego MSM Mońki
- 1,5 kg ziemniaków
- 150 g boczku wędzonego parzonego
- 150 g kiełbasy wędzonej
- 3 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz, majeranek do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Odsączyć z nadmiaru wody.
Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Połączyć z ziemniakami, dodać jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mąkę i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać.

Blaszki “keksówki” wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Układać warstwami, na przemian masę ziemniaczaną i plastry sera. Wierzch babki udekorować paseczkami sera. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 60 minut.

Wielkanocna babka ziemniaczana, fot. MSM Mońki

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Grillowane papryki z pikantnym farszem
Wiosenna pogoda to wyśmienity moment na to, by oficjalnie rozpocząć...
Potrawy wielkanocne bez glutenu
Z pewnością Wielkanoc nie może się obyć bez dwóch najbardziej tradycyjnych...
Filet z dorsza w sosie maślano-cytrynowym
Intrygujące połączenie łagodnego dorsza, który wprost...
Empanadas – argentyńskie pierożki
Przypominające znane polskie pierogi, kryją w sobie jednak...
Krem z brokułów z dodatkiem serka topionego
Końcówka lutego zazwyczaj nie rozpieszcza, a na wiosnę...

Kalendarz

Maj 2017
pon wt śr czw pt sob nie
« kwi    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031