Wielkanocna babka ziemniaczana

Drukuj
 

Na Podlasiu królową wielkanocnych potraw jest babka w wersji wytrawnej, bo ziemniaczana.

Składniki:

- 400 g sera Podlaskiego MSM Mońki
- 1,5 kg ziemniaków
- 150 g boczku wędzonego parzonego
- 150 g kiełbasy wędzonej
- 3 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz, majeranek do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Odsączyć z nadmiaru wody.
Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Połączyć z ziemniakami, dodać jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mąkę i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać.

Blaszki “keksówki” wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Układać warstwami, na przemian masę ziemniaczaną i plastry sera. Wierzch babki udekorować paseczkami sera. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 60 minut.

Wielkanocna babka ziemniaczana, fot. MSM Mońki

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Gnocchi z pieczarkami i serem żółtym
Doskonałym przykładem prostego i sycącego dania kuchni włoskiej...
Ser żółty marynowany w ziołach
Ser żółty można nasycić bogatym smakiem dzięki zanurzeniu drobnych...
Sałatka arbuzowa z miętowym dressingiem i bagietką
Na szybki, letni lunch świetną propozycją będzie...
Tarta z boczkiem i orzechami w karmelu
Zjawisko zestawiania ze sobą pozornie kontrastujących smaków...

Kalendarz

Listopad 2017
pon wt śr czw pt sob nie
« paź    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930