Wielkanocna babka ziemniaczana

Drukuj
 

Na Podlasiu królową wielkanocnych potraw jest babka w wersji wytrawnej, bo ziemniaczana.

Składniki:

– 400 g sera Podlaskiego MSM Mońki
– 1,5 kg ziemniaków
– 150 g boczku wędzonego parzonego
– 150 g kiełbasy wędzonej
– 3 jajka
– 3 ząbki czosnku
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka kurkumy
– sól, pieprz, majeranek do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Odsączyć z nadmiaru wody.
Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Połączyć z ziemniakami, dodać jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mąkę i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać.

Blaszki “keksówki” wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Układać warstwami, na przemian masę ziemniaczaną i plastry sera. Wierzch babki udekorować paseczkami sera. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 60 minut.

Wielkanocna babka ziemniaczana, fot. MSM Mońki

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Kalendarz

Październik 2020
pon wt śr czw pt sob nie
« Wrz    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031