Wielkanocna babka ziemniaczana

Drukuj
 

Na Podlasiu królową wielkanocnych potraw jest babka w wersji wytrawnej, bo ziemniaczana.

Składniki:

– 400 g sera Podlaskiego MSM Mońki
– 1,5 kg ziemniaków
– 150 g boczku wędzonego parzonego
– 150 g kiełbasy wędzonej
– 3 jajka
– 3 ząbki czosnku
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka kurkumy
– sól, pieprz, majeranek do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Odsączyć z nadmiaru wody.
Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Połączyć z ziemniakami, dodać jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mąkę i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać.

Blaszki “keksówki” wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Układać warstwami, na przemian masę ziemniaczaną i plastry sera. Wierzch babki udekorować paseczkami sera. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 60 minut.

Wielkanocna babka ziemniaczana, fot. MSM Mońki

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Pieczona biała kiełbasa na Wielkanoc!
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Dlatego polecamy Państwu...
Wielkanocne jajka w nowej odsłonie!
Jajka są nieodłącznym elementem Wielkanocy. Podawane najczęściej...
Pierożki faszerowane kurczakiem, kurkami i dynią
Gotując zawsze warto sięgać po sezonowe składniki,...
Grillowane papryki z pikantnym farszem
Wiosenna pogoda to wyśmienity moment na to, by oficjalnie rozpocząć...
Tartaletki z serem, szynką i piklami
Posiłek na świeżym powietrzu smakuje znacznie lepiej niż ten...

Kalendarz

Czerwiec 2019
pon wt śr czw pt sob nie
« Maj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930