Wielkanocne jajka w nowej odsłonie!

Drukuj
 

Jajka są nieodłącznym elementem Wielkanocy. Podawane najczęściej na twardo z majonezem i rzodkiewką nie wychodzą z mody. A co, jeśli na świąteczny stół podalibyśmy jajka w innej odsłonie? Zobacz i spróbuj…!

Jajka faszerowane szynką, serem, porem i ogórkiem

Składniki:

10 jajek, ugotowanych na twardo,
4 plastry sera żółtego,
4 plastry szynki drobiowej,
3 ogórki kiszone,
kawałek pora,
majonez.

Jajka ugotowane na twardo przekrój na pół. Z każdego jajka wyjmij żółtka, a białka ułóż na talerzu. Utrzyj żółtka i dodaj majonez. Dodaj także drobno pokrojony ser, szynkę, pora i ogórki. Całość wymieszaj i dopraw do smaku. Gotowym farszem, udekoruj białka. Jajka możesz również udekorować natką pietruszki.

Jajka faszerowane marynowanymi pieczarkami

Składniki:

6 ugotowanych na twardo jajek,
szklanka pieczarek marynowanych,
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
1 łyżka gęstej śmietany,
pół papryki,
sól,
pieprz,
natka pietruszki.

Obrane jajka kroimy na pół. Wyjmujemy żółtka. Ucieramy je ze śmietaną, dodajemy drobno pokrojone pieczarki (pamiętaj, aby je odsączyć przed pokrojeniem!), szczypiorek, sól i pieprz dla smaku. Całość mieszamy. Tak przygotowanym farszem, nadziewamy wszystkie jajka. Dekorujemy papryką, pokrojoną w cienkie paski oraz natką pietruszki.

Jajka nadziewane szynką i chrzanem

Składniki:

5 jajek, ugotowanych na twardo,
10 plastrów gotowanej szynki,
3 łyżki śmietany,
3 łyżki tartego chrzanu,
sok z cytryny,
szczypta cukru,
pietruszka,
pomidory koktajlowe.

Obrane jajka, kroimy na pół. Każdą połówkę zawijamy w plaster gotowanej szynki, formując rożek. Wnętrze każdego rożka napełniamy chrzanem, zmieszanym ze śmietaną, doprawionym sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Półmisek z gotowymi jajkami dekorujemy pomidorkami koktajlowymi, przekrojonymi na połówki, oraz pietruszką.

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Pieczona biała kiełbasa na Wielkanoc!
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Dlatego polecamy Państwu...
Pierożki faszerowane kurczakiem, kurkami i dynią
Gotując zawsze warto sięgać po sezonowe składniki,...
Grillowane papryki z pikantnym farszem
Wiosenna pogoda to wyśmienity moment na to, by oficjalnie rozpocząć...
Tartaletki z serem, szynką i piklami
Posiłek na świeżym powietrzu smakuje znacznie lepiej niż ten...
Grecka spanakopita ze szpinakiem i aldamerem
Danie to możemy przygotować na kilka sposobów: z ciasta...

Kalendarz

Listopad 2019
pon wt śr czw pt sob nie
« Cze    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930